• TwitterFacebookRss feed

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της ελληνικής μεταποίησης - Μπουμ στις προσλήψεις

Η ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνεχίστηκε στο ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου, παρότι με ασθενέστερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, διαπιστώνει η Markit.
Η ανάπτυξη τονώθηκε από την έντονη ζήτηση από τις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, η οποία οδήγησε σε αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και της παραγωγής.
Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών συνέβαλαν στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών εισροών, ενώ οι συνθήκες έντονης ζήτησης έδωσαν τη δυνατότητα σε ορισμένες εταιρείες να αυξήσουν τις χρεώσεις τους.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index-PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας πέμπτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Παρότι ελαφρώς χαμηλότερη από τις 52.8 μονάδες του Σεπτεμβρίου, η τελευταία τιμή των 52.1 μονάδων παρέμεινε ενδεικτική του γενικά σταθερού ρυθμού ανάπτυξης.
Κινητήρια δύναμη της γενικής ανάπτυξης ήταν η νέα αύξηση των νέων παραγγελιών. Παρότι μέτριος και βραδύτερος από τον προηγούμενο μήνα, ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε ανάμεσα στους εντονότερους που έχουν καταγραφεί στα τελευταία εννιάμισι έτη. Επιπλέον, η αύξηση παρατηρήθηκε ευρέως τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις αγορές του εξωτερικού, καθώς οι παραγγελίες εξαγωγών ανέκαμψαν σε σύγκριση με τη συρρίκνωση του προηγούμενου μήνα, ενώ κατέγραψαν τον εντονότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2016.
Στηριζόμενοι στις συνθήκες έντονης ζήτησης, οι εταιρείες προσέλαβαν πρόσθετο αριθμό εργαζομένων τον Οκτώβριο, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο δημιουργίας θέσεων εργασίας σε έξι μήνες. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε και ήταν ανάμεσα στους εντονότερους που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων, τον Μάιο του 1999. Ταυτόχρονα, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών εξακολούθησε να μειώνεται, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό σε διάστημα 16 μηνών.
Έχοντας να αντιμετωπίσουν αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα. Ο ρυθμός αύξησης ήταν αμετάβλητος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αγορές εισροών αυξήθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα. Ωστόσο, τα αποθέματα προμηθειών εξακολούθησαν να μειώνονται, καθώς οι πρώτες ύλες χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή.
Η έντονη ζήτηση και η ενισχυμένη παραγωγική ικανότητα οδήγησαν στην πέμπτη συνεχή αύξηση της παραγωγής. Ο ρυθμός ανάπτυξης εξασθένησε από το υψηλό πολλών ετών του Σεπτεμβρίου, παρέμεινε ωστόσο σταθερός σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Εντούτοις, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων εξακολούθησαν να υποχωρούν, καθώς οι παραγγελίες καλύφθηκαν με τα υπάρχοντα αποθέματα. Εν τω μεταξύ, η εμπιστοσύνη των εταιρειών βελτιώθηκε καταγράφοντας υψηλό τριάμισι ετών.
Ως προς τις τιμές, η αύξηση του κόστους εισροών εντάθηκε, δεδομένου ότι υπήρξαν αναφορές για υψηλότερες τιμές πρώτων υλών. Εν τω μεταξύ, η έντονη ζήτηση των πελατών επέτρεψε σε ορισμένες εταιρείες να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις αυτές με την άνοδο των τιμών τους.
Τέλος, ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών εξακολούθησε να επιμηκύνεται.
Ο Alex Gill, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: «Τα τελευταία στοιχεία του δείκτη PMI εξακολουθούν να σκιαγραφούν μια θετική εικόνα για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, ενώ ο κύριος δείκτης PMI υποδεικνύει βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών για πέμπτο συνεχή μήνα.
»Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης ανέκαμψε μετά την επιβράδυνση του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στο διάστημα των 18μισι ετών που διεξάγεται η έρευνα, ενώ υποστηρίχθηκε από τον ενισχυμένο βαθμό επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος είναι πιθανόν να παίξει βασικό ρόλο στη μελλοντική σταθερή ανάκαμψη. Η αισιοδοξία ήταν ενδεικτική των συνθηκών έντονης ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, ενώ οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ανέκαμψαν μετά τη συρρίκνωση του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας τον εντονότερο ρυθμό αύξησης σε διάστημα 14 μηνών.
»Ωστόσο, καταγράφηκε αξιοσημείωτη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής, γεγονός που δημιουργεί κάποια ανησυχία για το μέλλον. Κατόπιν τούτου και δεδομένης της θετικής τάσης που παρατηρείται σε άλλα σημεία των στοιχείων της έρευνας, ο τομέας φαίνεται σε καλή πορεία για να κλείσει το 2017 σε θετικό κλίμα».


Κέρδος online   1/11/2017 12:22

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: