• TwitterFacebookRss feed

Αναταράξεις με το φιάσκο του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Και εσωκυβερνητικές αναταράξεις προκαλεί η τρίτη αναβολή της Συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό, καθώς η εξέλιξη «αμαυρώνει» την «φιλοεπενδυτική» στροφή του Πρωθυπουργού, βάζοντας την επένδυση των 8 δισ. ευρώ επί ξυρού ακμής.


Η χθεσινή αναβολή λήψης απόφασης από το ΚΑΣ (το οποίο, υπενθυμίζεται, συνεδρίασε μετά από μια πάλι διακοπείσα συνεδρίαση και μια αναβληθείσα...), ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση, η οποία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού ότι η εκκρεμότητα θα τέλειωνε χθες οριστικά. Είναι ενδεικτικό, ότι η Γενική Γραμματέας κ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάνη, είχε αργά προχθές συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον οποίον διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι «το θέμα κλείνει αύριο...».


Στην κυβέρνηση ήταν σίγουροι ότι η εκκρεμότητα θα κλείσει, αν κρίνει κανείς το σήμα που εξέπεμψε χθες σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αποκλείοντας την οποιαδήποτε εμπλοκή και προεξοφλώντας την απρόσκοπτη επίσπευσή της επένδυσης


Μετά την αιφνίδια εμπλοκή, το Μέγαρο Μαξίμου με «διαρροή» του έδειξε την δυσαρέσκειά του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταγράψει και την «ευαισθησία» του έναντι όσων εσωκομματικά εκφράζουν αντιρρήσεις: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό» επισημαίνεται στην διαρροή. Είναι σαφές ότι με το τελευταίο αυτό τμήμα, η κυβέρνηση δείχνει να παίρνει ανοικτά θέση υπέρ της επιτάχυνσης της επένδυσης. Το ζητούμενο, όμως, είναι πως θα παρακάμψει τις «κωλυσιεργίες”, τις οποίες καταγγέλλει.


«Κωλυσιεργίες», οι οποίες προέρχονται από εσωκομματικούς κύκλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, μετείχε και ο τέως υπουργός Παιδεία Νίκος Φίλης, ενώ παρών ήταν επίσης και ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους της «Λαϊκής Ενότητας».


Πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων), με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζε πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ».


Εντός του ΚΑΣ διαμορφώνονται δυο τάσεις. Η μία θα ήθελε να κηρυχθεί όλος ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αρχαιολογικός, γεγονός που θα σήμαινε εκ των πραγμάτων την ματαίωση της επένδυσης και η άλλη ζητεί να αναθεωρηθεί όλο το σχέδιο ώστε ορισμένα σημεία του πρώην Ελληνικού να κηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι και ως εκ τούτου να τύχουν της προβλεπόμενης από τον νόμο προστασίας.


Και ενώ η επένδυση των 8 δισ. βρίσκεται κυριολοκετικά στον αέρα, την ίδια ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμενε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ότι «η ανάπτυξη προχωρά και στο τέλος του έτους θα ξεπεράσει το 2%!» και σχολίαζε «αυτά συμβαίνουν» στην παρατήρηση ότι εταιρίες με επενδύσεις στην Ελλάδα εγκαθίστανται στο εξωτερικό (γάλα, παγωτά κ.λ.π.), και ζητώντας «να μην απομακρυνόμαστε από την μεγάλη εικόνα όπου τα στοιχεία είναι θετικά και ενθαρρυντικά...». Την ίδια ώρα που τα επίσημα στοιχεία αποκάλυπταν ότι η Ελλάδα έπεσε ακόμη 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με την παραγωγικότητα (από την 87η κατατάσσεται τώρα στην 81η...) και στον σχετικό πίνακα φιγουράρει... 12 θέσεις πίσω από την Αλβανία!


ΝΔ: Τι λέει ο κ. Τσίπρας για το φιάσκο;


«Βέλη» κατά της κυβέρνησης εκτοξεύει η Νέα Δημοκρατία, με φόντο την αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σε δήλωσή της, η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση στη χώρα».


«Το αν είναι ανικανότητα ή δόλος η σημερινή παρωδία, λίγη σημασία έχει», πρόσθεσε η ίδια.


Συνεχίζοντας, διερωτήθηκε: «Αλήθεια, ο πρωθυπουργός τι λέει για το σημερινό φιάσκο; Γιατί κρύβεται και σε αυτήν την περίπτωση;».


Κέρδος online   28/9/2017 9:05

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: