Στάση αναμονής τηρεί το εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου - Ποια χρηματο-οικονομικά κέντρα ανά τον κόσμο διεκδικούν τους Ελληνες εφοπλιστές

Στάση αναμονής τηρεί προσώρας το εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Καταρτίζει σχέδια μετεγκατάστασης, ωστόσο η έξοδος δεν θα συμβεί παρά μόνο αν μια παρατεταμένη αβεβαιότητα θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο ρόλο του Σίτι ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου και πρωτεύουσας της παγκόσμιας ναυτιλίας.


Την ίδια στιγμή, άλλα παγκόσμιαναυτιλιακά κέντρα έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να αποδομήσουν την εικόνα αυτή και να προσελκύσουν τους Ελληνες εφολπιστλές. Παλαιά και νέα ναυτιλιακά κέντρα, από τη Σιγκαπούρη, το Βανκούβερ, το Ντουμπάι και το Μονακό έως τη Λεμεσό, τη Βαλέτα, τη Στοκχόλμη και το Ρότερνταμ, αποδύονται σε αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν τους λεγόμενους London Greeks στα εδάφη τους, με κίνητρο τους ολοένα και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.


Τώρα, ο αγώνας αυτός θα ενταθεί. Τα κίνητρα που θα προσφέρουν τα παραπάνω κέντρα στους Ελληνες του Λονδίνου για τη μετεγκατάσταση των ναυτιλιακών τους εταιρειών αναμένεται να γίνουν πιο πλουσιοπάροχα και ο ανατγωνισμός για τις ελληνικές ναυτιλιακές θα κορυφωθεί.


Τα πάντα επομένως θα κριθούν από την απάντηση του ίδιου του Σίτι σε αυτή την κατάσταση και από τα κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να αποφύγει μια ιστορικών διαστάσεων έξοδο ελλήνων εφοπλιστών από το Λονδίνο.


Οσοι πάντως προσδοκούν ο Πειραιάς να ωφεληθεί από μια τυχόν έξοδο του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου από το Λονδίνο, μάλλον θα απογοητευθούν. Αφενός, παρά το πρόσφατο προσκλητήριο Τσίπρα μέσα από τα Ποσειδώνια προς τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην Ελλάδα, η χώρα δεν βρίσκεται στην περιοχή του ενδιαφέροντος των London Greeks αφού η εμπιστοσύνη απουσιάζει προς το εγχώριο οικονομικό και πολιτικό σύστημα (ύφεση, capital controls, αδυναμία εξόδου στις αγορές κ.λπ.). 


Επίσης, ακόμη και οι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα εφοπλιστές σκέφτονται πλέον την έξοδό τους εξαιτίας της επιμονής της Κομισιόν να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο των ναυτιλιακών εταιρειών.


Κέρδος online   27/6/2016 9:36

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: