• TwitterFacebookRss feed

Ποιος ήταν ο Χούσνι Μουμπάρακ

«Εάν παραιτηθώ θα προκληθεί χάος» δήλωνε ο Χόσνι Μουμπάρακ στο ABC News τον Φεβρουάριο, καθώς εκατομμύρια διαδηλωτές απαιτούσαν να αποσυρθεί από την εξουσία. Οι υποστηρικτές του τονίζουν πως τα όσα ακολούθησαν δικαιώνουν την προειδοποίησή του και οι επικριτές του πως τίποτα δεν σβήνει την καταπίεση του καθεστώτος.


«Ο Μουμπάρακ είναι η επιτομή ενός συγεκριμένου τύπου Άραβα ηγέτη: έντονη υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, φόβο για το Ιράν και τους Άραβες πελάτες του, προθυμία να κινηθεί κόντρα στο λαϊκό αίσθημα για να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Δύση. Και στον πυρήνα του; Μια ακλόνητη πεποίθηση ότι μόνο ένα βαρύ χέρι ήταν ικανό να κυβερνά την αραβική πολιτεία» γράφει η Wall Street Journal σε άρθρο της για τον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών.


Για να διατηρήσει τη λαβή του στην εξουσία δημιούργησε ένα οικοδόμημα πολιτειακής και πολιτικής καταπίεσης και ξένων συμμαχιών που εμφανιζόταν ακλώνητο αμετάβλητο μέχρι τον Ιανουάριο του 2011. Εκείνη τη χρονιά 18 ημέρες διαδηλώσεων στις οποίες έδωσαν δυναμικό «παρών» οι νέοι της χώρας έριξαν έναν από τους μακροβιότερους πολιτικούς «επιζώντες» της σύγχρονης Μέσης Ανατολής. Οι Αιγύπτιοι πανηγύρισαν την πτώση του στην πλατεία Ταχρίρ στις 18 Φεβρουαρίου 2011.
Ήταν ο πρώτος Άραβας ηγέτης που αποπέμφθηκε από την εξουσία και συνελήφθη για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Ιούνιο του 2012. Ποιος ήταν όμως ο Μουμπάρακ;


Πέθανε ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ
Γεννήθηκε το 1928 και εντάχθηκε στο δυναμικό της πολεμικής αεροπορίας ως έφηβος για να διαδραματίσει τελικά καθοριστικό ρόλο στην αραβο-ισραηλινή σύρραξη του 1973. Έγινε προέδρος λιγότερο από μία δεκαετία αργότερα, μετά τη δολοφονία του Σαντάτ και είχε καθοριστικό ρόλο και στην ειρηνευτική διαδικασία. Όπως επισημαίνει το BBC αν και άνθρωπος του στρατού, καθόλη τη διάρκεια της θητείας του τήρησε τη δέσμευση της χώρας τους στην ειρήνη και διατήρησε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του, προστατεύοντας βασικά δικαιώματα των γυναικών, που σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν ήταν καθόλου αυτονόητα.

 

Ωστόσο παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας που έλαβε η Αίγυπτος κατά την θητεία του, η διαφθορά ήταν εκτεταμένη, ενώ ανεργία και φτώχεια συνέχιζαν να αυξάνονται. Η λαϊκή αγανάκτηση κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2011, ύστερα από παρόμοιες διαδηλώσεις στην Τυνησία. Το 2012 ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συνέργια στη δολοφονία 900 διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά την εξέγερση. Τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του καταδικάστηκαν και για διαφθορά. Οι πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του αναιρέθηκαν και αφέθηκε ελεύθερος το 2017.
Περίπου ένα χρόνο μετά την πτώση του, αναδείχθηκε πρόεδρος της χώρας ο Μοχάμεντ Μόρσι, στις πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου. Ο νέος πρόεδρος έμεινε για λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία. Πρώτα ήρθαν οι μαζικές διαδηλώσεις και μετά το πραξικόπημα που οδήγησε στην εξουσία τον Σίσι.


Κέρδος online   25/2/2020 17:23

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Lisa Becker
Αναρτήθηκε 25/2/2020 10:23:17 μμ
Γεια σας, κυρίες και κύριοι. Καλώς ήρθατε στον προμηθευτή οικονομικών υπηρεσιών της NoviCap. Χρειάζεται επειγόντως οικονομική πρόοδος; Χρειάζεστε δάνειο για διάφορους λόγους; Η NoviCap προσφέρει ευέλικτες επιλογές δανείων προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας. Η NoviCap προσφέρει μια ποικιλία επιλογών δανείου σε όλους όσους χρειάζονται οικονομική βοήθεια με χαμηλό επιτόκιο 3%. Είτε πρόκειται για επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο ή για δάνειο για ιατρικούς λογαριασμούς, προκαταβολή πληρωμής, χρηματοδότηση εξοπλισμού, στεγαστικό δάνειο e.t.c. Η υπηρεσία είναι γρήγορη, ασφαλής, αξιόπιστη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου NoviCap, στείλτε ένα μήνυμα μέσω του || novicapserviceprovider@gmail.com || ή γράψτε μας στο WhatsApp μέσω: +31642117819 ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΒΙΚΑΠ Η NoviCap, που ιδρύθηκε το 2015, είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές δανείων στον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, χρησιμοποιούν την υπηρεσία NoviCap δωρεάν σε απευθείας σύνδεση για να βρουν τη χρηματοδότηση περιηγώντας πολλαπλά προϊόντα δανείων από τα μεγάλα προγράμματα δανεισμού δικτύου μας. Η NoviCap παρέχει χρηματοδότηση με γρήγορο, ευέλικτο και διαφανή τρόπο, προσφέροντας στους επαγγελματίες επενδυτές την ευκαιρία να επενδύσουν σε βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία που αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Είμαστε πολύ γρήγοροι, αξιόπιστοι και αξιόπιστοι και μπορείτε να δανειστείτε από € 1.000 μέχρι € 50 εκατομμύρια. Η NoviCap είναι η σωστή εταιρεία για επικοινωνία όταν χρειάζεστε ένα επείγον δάνειο. Χωρίς να σπαταλάτε το χρόνο σας προσπαθώντας να πάρετε δάνειο από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε. Παρέχουμε υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης 24 ωρών. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο || novicapserviceprovider@gmail.com || Γράψτε μας στο WhatsApp μέσω: +31642117819