• TwitterFacebookRss feed

Το παζλ των βρετανικών εκλογών

Στις κάλπες προσέρχονται οι Βρετανοί σήμερα, αποφασίζοντας αν θα δώσουν εντολή στον Μπόρις Τζόνσον για να «υλοποιήσει το Brexit», όπως επανειλημμένα ο ίδιος έχει δεσμευτεί ή αν θα στείλουν στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Τζέρεμι Κόρμπιν, για να ακολουθήσει τη ριζοσπαστική ατζέντα της ανακατανομής του πλούτου και τις κρατικοποιήσεις.

 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, στόχος είναι οι 650 μονοεδρικές περιφέρειες. Λόγω του συστήματος, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να κερδίσει με διαφορά, όσον αφορά τα ποσοστά, αλλά να μην εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

 

Ενα κόμμα χρειάζεται 326 έδρες από τις 650 που έχει συνολικά η Βουλή των Κοινοτήτων, για να έχει πλειοψηφία, αν και στην πράξη, περίπου 320 είναι αρκετές: Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές ορίζονται στον ρόλο του «speaker», του προέδρου δηλαδή και των αντιπροέδρων, και δεν λαμβάνουν ποτέ μέρος στις ψηφοφορίες. Παράλληλα, κανείς από τους βουλευτές του Sinn Fein της Βόρειας Ιρλανδίας δεν καταλαμβάνει την έδρα του, διότι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του βρετανικού κοινοβουλίου επί της Βόρειας Ιρλανδίας.

 

Η προκάτοχος του Τζόνσον, η Τερέζα Μέι, είχε κερδίσει με 317 έδρες πριν από δύο χρόνια. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι με μια ομοιόμορφη μετατόπιση 0,54% προς τους Συντηρητικούς από τους Εργατικούς, οι πρώτοι θα μπορούσαν να πάρουν τις εννέα έδρες που χρειάζονται από το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Μια μετατόπιση λίγο πάνω από το 3% θα οδηγούσε το κόμμα του Τζόνσον να πάρει περίπου 30 έδρες από την αντιπολίτευση, παρέχοντας πλειοψηφία περίπου 40 εδρών.

 

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκος ο υπολογισμός, επειδή οι μετατοπίσεις των ψηφοφόρων δεν είναι ομοιόμορφες σε εθνικό επίπεδο, λόγω της παρουσίας μικρότερων κομμάτων, της τακτικής όσον αφορά την ψηφοφορία και της ασαφούς υποστήριξης, λόγω του παράγοντα Brexit.

 

Ο Τζόνσον θα χρειαστεί πιθανώς να κερδίσει έδρες στη βόρεια χώρα και την περιοχή των Midland για να αντισταθμίσει τις δυνητικές απώλειες σε φιλοευρωπαϊκές περιοχές στη νότια Αγγλία και τη Σκωτία, όπου η αυξανόμενη υποστήριξη για την ανεξαρτησία ενισχύει επίσης το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας.

 

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη των Τόρις, αν και η διαφορά έχει μειωθεί.

Τρίτη φορά στις κάλπες μέσα σε 4 χρόνια
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός επέλεξε να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, επιθυμώντας να άρει το αδιέξοδο που επικρατεί στο κοινοβούλιο αναφορικά με το Brexit. Ο Τζόνσον ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να οριστικοποιήσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα ζήτημα που διχάζει εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια τη χώρα.

Ωστόσο, αν και οι Συντηρητικοί εμφανίζονταν να έχουν άνετο προβάδισμα έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές. Και οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ίσως να αποθαρρύνουν κάποιους ψηφοφόρους από το να πάνε να ψηφίσουν.

 

 

Χριστούγεννα, Brexit και γαλοπούλα
«Ας ολοκληρώσουμε το Brexit», επαναλάμβανε ο 55χρονος Τζόνσον στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.


«Δώστε μου την πλειοψηφία και θα ολοκληρώσω αυτό που ξεκινήσαμε, αυτό που μας δώσατε εντολή να κάνουμε πριν από τριάμισι χρόνια», τόνιζε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, που κατάφερε να αναλάβει την πρωθυπουργία τον Ιούλιο, μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι.

«Σκεφτείτε πόσο ωραίο θα είναι να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη γαλοπούλα και το Brexit να έχει διευθετηθεί», έλεγε.

Σε περίπτωση νίκης, ο Τζόνσον θέλει να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο τη συμφωνία για το Brexit στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες πριν τα Χριστούγεννα, ώστε η αποχώρηση της Βρετανίας να γίνει στις 31 Ιανουαρίου.

«Πραγματική αλλαγή»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεσμεύθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για «μια πραγματική αλλαγή», έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που στην εξουσία βρίσκονται οι Συντηρητικοί.

Εθνικοποιήσεις και μαζικές επενδύσεις κυριαρχούν στο πρόγραμμα των Εργατικών, κυρίως στο εθνικό σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί έπειτα από χρόνια λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Κόρμπιν δεν έχει εμφανιστεί ξεκάθαρος. Έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ, πιο ευνοϊκή για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την οποία θα θέσει σε δημοψήφισμα στο οποίο όμως θα υπάρχει και η επιλογή της παραμονής στο μπλοκ. Ο ίδιος ο επικεφαλής των Εργατικών δηλώνει «ουδέτερος».

Η τελευταία δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το ινστιτούτο YouGov εμφανίζει τους Συντηρητικούς να κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με 339 έδρες. Όμως το περιθώριο λάθους, η ψήφος τακτικής και η πρόσφατη άνοδος των Εργατικών ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα και πάλι ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία.


Κέρδος online   12/12/2019 12:44

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: