• TwitterFacebookRss feed

Πομπέο: Θα προστατεύσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου

«Θερμές» χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος. Σημείωσε πως αισθάνεται τιμή που επισκέπτεται το λίκνο της Δημοκρατίας και νιώθει πως είναι ανάμεσα σε φίλους. Διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ότι το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό και πως έχει προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα για την οικονομική της ανάπτυξη. Αναφερόμενος δε στις σημερινές επαφές του στην Αθήνα, τις χαρακτήρισε εξαιρετικές.


Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, έστειλε το μήνυμα πως «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».


Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ερωτηθείς αν αναμένονται κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι' αυτό.


Ο Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές πως η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα δε σχετίζεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι αφορά μόνο τις δύο χώρες που την υπέγραψαν. «Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ» ανέφερε κι έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας πως θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών για να εργαστούν στρατιωτικά.


Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως κάθε κράτος στον κόσμο έχει συμφέρον να προστατεύει την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο και σε αυτή την περίπτωση και το δίκαιο που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και συμπλήρωσε ότι μερικές φορές κράτη προσποιούνται ότι δεν κατανοούν αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες.


Εστιάζοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επανέλαβε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται ιστορικά στο απόγειο κι έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση. Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε ειδική αναφορά στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας πως πολλά έχουν προκύψει από αυτόν, με φόντο τον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα. «Μια ευημερούσα Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά και των ΗΠΑ καθώς και ευρύτερα για την Ευρώπη» συμπλήρωσε.


Αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές επιχειρήσεις κι έδωσε έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Διαμήνυσε, μάλιστα, ότι υπάρχει χώρος για αμερικανικές επενδύσεις κι επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς τη διευκόλυνση των επενδύσεων.


Αναφέρθηκε, επίσης, στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν μεγάλο εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. Δήλωσε δε πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να θέσουν ξεκάθαρους κανόνες και μια ισχυρή γραμμή συνεργασίας με την Ελλάδα και προέταξε πως η Ελλάδα πρέπει να δρέψει τα οφέλη από την ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, είπε πως παραμένουν μια περιοχή στρατηγικού ανταγωνισμού και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα θετικό βήμα για τη σταθερότητα της περιοχής.


Πηγή: ΑΜΠΕ


Κέρδος online   6/10/2019 9:21

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Andreas
Αναρτήθηκε 7/10/2019 9:31:19 πμ
LOGIA LOGIA LOGIA , EDO XREIAZONTAI ERGA KAI TA ERGA ANISTOIXOYN NA MAS DOSOYN 20 F35 STH MISH TIMH H ALLA EIDH OPLISMON GIA NA ANTIMETOPISOYME MONOI MAS TH TOYRKIA DIOTI KANEIS DEN POLEMA GIA TON EAYTON SOY.