• TwitterFacebookRss feed

Στην Αθήνα ο Μάικ Πομπέο-Ποιοι φάκελοι ανοίγουν

Στην Αθήνα αναμένεται το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο. Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΞ, θα υπογραφεί η αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

 

Η επίσκεψη του Πομπέο έχει τρεις άξονες στους οποίους επενδύει η Ελλάδα για τις σχέσεις της με την Αμερική. Η αμυντική συνεργασία, οι διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι ελπίδες που έχουν γεννηθεί στον χώρο των επενδύσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής πλευράς που προσβλέπει στο να ευοδωθούν τα παραπάνω.

 

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το κάλεσμα στους αμερικανούς επενδυτές τις προηγούμενες μέρες για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα. “Υπερβήκαμε τον λαϊκισμό, τώρα στηρίζουμε τις επενδύσεις”.

 


Τρία θέματα που ανοίγουν με την επίσκεψη Πομπέο

Υπογραφή αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας

Ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για για να υπογράψει συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας. Στη συνέχεια θα βρεθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μία τέτοια συμφωνία ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις σε ελληνικές στρατιωτικές υποδομές και πιθανή παραχώρηση κάποιων εξοπλισμών. Η χρονική διάρκεια της συμφωνίας είναι ανοιχτή με δικαίωμα ακύρωσης μόνον εφόσον καταγγελθεί από τη μία ή την άλλη πλευρά. Τα δύο βασικά συστατικά στοιχεία αυτής της συμφωνίας για την Ελλάδα αφορούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τις επενδύσεις σε υποδομές και στην υψηλή τεχνολογία. Η παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη ενισχύει τη χώρα γεωγραφικά σε σχέση με άλλες συμμαχικές χώρες όπως η Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, με την Ελλάδα να διεκδικεί το ρόλο του παρόχου ασφαλείας στα νέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Παράλληλα, οι αμερικανικές επενδύσεις στις ελληνικές υποδομές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εγχώρια αμυντική βιομηχανία στο μέλλον. Αυτό αφορά, βεβαίως, τον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) και των drones, τομέας ο οποίος είναι απολύτως συνδεδεμένος με την αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

 

Ανατολική Μεσόγειος

Η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην ελληνική επικράτεια γεννάει ελπίδες για συνεργασία σε περαιτέρω επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό αφορά την στήριξη που θα μπορούσαν να παρέχουν οι ΗΠΑ στο σχήμα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ. Οι τρεις χώρες εξακολουθούν να στηρίζουν σθεναρά την προώθηση του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού EastMed.

 

Κυπριακό

Από την πλευρά του ΟΗΕ γίνεται προσπάθεια να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Στη Νέα Υόρκη συμφωνήθηκε να προχωρήσει μια τριμερής υπό τον κ. Γκουτέρες γ.γ. του ΟΗΕ, που, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άτυπη πενταμερή, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, και αντικείμενο την ακανθώδη εξωτερική πτυχή, δηλαδή την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πομπέο προς τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία της 59ης επέτειο της Ανεξαρτησίας της.

«Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για να διευρύνουν τους εμπορικούς δεσμούς, να αναπτύξουν φυσικούς πόρους, να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, να βελτιώσουν την ασφάλεια στη θάλασσα και να προωθήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Πομπέο επανέλαβε την αμερικανική θέση, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο επίτευγμα είναι η καλύτερη ευκαιρία για το λαό της Κύπρου να έχει διαρκή ειρήνη".


Κέρδος online   4/10/2019 10:27

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Andreas
Αναρτήθηκε 4/10/2019 1:14:14 μμ
H KATAGOGH TON GONEON TOY POMPEO EINAI APO ENA XORIO KONTA STH PESKARA THS ITALIAS POY PHGE XTES KAI TO XORIO TOY TO LENE PACENTRO. AP'OTI GNORIZO EINAI XRISTIANOS KAI AGAPA THN ELLADA.