• TwitterFacebookRss feed

Οι ΗΠΑ απαιτούν ο ΟΗΕ να παρατείνει το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν χθες Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρατείνει το εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν, το οποίο θα τερματιστεί σε έναν χρόνο, βάσει των όρων της συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από την οποία η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε πέρυσι τον Μάιο.

 

«Παρακολουθούμε ήδη πολύ στενά διατάξεις της συμφωνίας η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Οκτώβριο του 2020», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε κατ’ εξαίρεση στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΑ για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

 

«Πρόκειται για το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ [σε βάρος του Ιράν] και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στον Γασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς», η οποία διεξάγει τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό. Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αφορούν συνολικά 23 πρόσωπα.

 

«Ο χρόνος αρχίζει να εξαντλείται για να παραταθούν αυτοί οι περιορισμοί της δυνατότητας του Ιράν να εφαρμόζει καθεστώς τρόμου», συνέχισε ο Πομπέο, παραπέμποντας στην «αντίστροφη μέτρηση» στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν.

 

Οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) υπέγραψαν το 2015 μια ιστορική συμφωνία με το Ιράν. Η Τεχεράνη δεσμεύθηκε τότε να μην επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, στο οποίο επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί, θα παρέμενε αυστηρά πολιτικό και θα εξακολουθούσε να έχει ειρηνικούς σκοπούς. Σε αντάλλαγμα, η διεθνής κοινότητα, βάσει της Απόφασης 2231 του ΣΑ του ΟΗΕ με την οποία επικυρώθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή το επισήμως αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), δεσμεύθηκε να άρει το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών κυρώσεων και να τερματίσει το 2020 το εμπάργκο στα συμβατικά όπλα και το 2023 αυτό στους βαλλιστικούς πυραύλους.

 

Αλλά μετά την άφιξη στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, για τον οποίο το κείμενο είναι ανεπαρκές κυρίως διότι πολλοί περιορισμοί στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας προβλέπεται να αρθούν τα επόμενα χρόνια, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 και έκτοτε επανέφεραν μονομερώς σε ισχύ τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 

«Θεωρούμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προκειμένου το εμπάργκο όπλων και η ταξιδιωτική απαγόρευση να παραταθούν», τόνισε στη Νέα Υόρκη ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Ιράν, ο Μπράιαν Χουκ.

 

«Αν το ΣΑ δεν κάνει τίποτε, το εμπάργκο όπλων θα αρθεί και η απαγόρευση σε βάρος των 23 προσώπων να ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα λήξει», επέμεινε ο Χουκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης.

 

Η Αυστραλία θα συμμετάσχει στη ναυτική αποστολή υπό τις ΗΠΑ στο στενό του Χορμούζ
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, η χώρα του αποδέχθηκε το αίτημα των ΗΠΑ να ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό που θα προστατεύει δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο και άλλα φορτηγά πλοία από τις απειλές που εγείρονται από πλευράς του Ιράν στο Στενό του Χορμούζ.

 

«Αυτή η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα της Αυστραλίας στην περιοχή» του Κόλπου, επιχειρηματολόγησε ο Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.


«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Αυστραλίας να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους μας και να συνεισφέρει. Η συνεισφορά μας θα είναι περιορισμένης κλίμακας και χρονικά προσδιορισμένη», συμπλήρωσε.

 

Το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι η Καμπέρα θα αναπτύξει στην περιοχή του Κόλπου φρεγάτες του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κέρδος online   21/8/2019 14:31

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: