• TwitterFacebookRss feed

Σύνοδος Κορυφής: Δυο επιλογές στη Βρετανία για το Brexit

 

 

Συμφωνεί με την επέκταση της λήξης του άρθρου 50 μέχρι τις 22 Μαίου αν η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα. Αν δεν συμφωνηθεί η παράταση θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου.

 

Αναφορικά με το δεύτερο σενάριο, στην συνέντευξη τύπου ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι επιλογές θα βρίσκονται έως τότε στο τραπέζι. Δηλαδή θα μπορεί η Βρετανία να επιλέξει μεταξύ συμφωνίας, μη συμφωνίας, μεγάλης παράτασης ή ανάκλησης του άρθρου 50.

 

Η 12 Απριλίου είναι «ημερομηνία κλειδί» για το εάν η Βρετανία θα συναινέσει στο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Αν αποφασίσει «όχι» έως τότε η επιλογή μεγάλης επέκτασης θα γίνει «αδύνατη».

 

Οπως είπε ο Ντ. Τουσκ η ΕΕ αποδέχεται την συμφωνία του Στρασβούργου (σ.σ. προσφέρει εγγυήσεις για το θέμα του Ιρλανδικού backstop) και συνεχίζει την προετοιμασία για Brexit χωρίς συμφωνία.

 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου η συμφωνία αποχώρησης. Οποιαδήποτε μονομερής δέσμευση, ανακοίνωση ή άλλη δράση πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας αποχώρησης» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν. Την ίδια στιγμή, τονίζεται πως πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι Financial Times μεταδίδουν πως υπήρξε κόντρα ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και την Άγγελα Μέρκελ σε μεταξύ τους συνάντηση. Ο κ. Μακρόν ζήτησε να υιοθετήσει η Ε.Ε. πιο αυστηρή στάση, με την κα. Μέρκελ να του επισημαίνει πως η ιστορία θα τους κρίνει πολύ αυστηρά αν επιτρέψουν να υπάρξει ένα χαοτικό Brexit.


Μέρκελ: Να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε συντεταγμένο Brexit


Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, δήλωσε η Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

 

Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit, δήλωσε η Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, είπε. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε η Μέρκελ.

Το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της, δήλωσε.

 

 

Μακρόν: Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο από τη Βρετανία
Απολύτως ανοικτός σε μια τεχνική παράταση δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Μακρόν. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού.

 

Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Ρούτε: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε παράταση για το Brexit
«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης θα βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».

 

«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.

 

Τελεσίγραφο στο Λονδίνο
Να τη βοηθήσει να σωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Brexit ζήτησε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να δώσει τελεσίγραφο στους Βρετανούς βουλευτές: Στηρίξτε την πρωθυπουργό σας την επόμενη εβδομάδα (και τη συμφωνία της), αλλιώς ρισκάρετε να αποχωρήσετε στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία.

 

Η Μέι βρίσκεται στις Βρυξέλλες σήμερα, για τη Σύνοδο της ΕΕ, την ώρα που το Συντηρητικό κόμμα της είναι διχασμένο και αντιμέτωπο με προειδοποιήσεις, όπως αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει μικρή καθυστέρηση του Brexit, μόνο αν οι βουλευτές εγκρίνουν γρήγορα τη συμφωνία του διαζυγίου.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μία τρίτη προσπάθεια για να περάσει τη συμφωνία της την Τρίτη ή την Τετάρτη.


Κέρδος online   22/3/2019 8:10

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: