• TwitterFacebookRss feed

Zeit: Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα ελληνικά ΜΜΕ

Η χθεσινή 24ωρη απεργία των Ελλήνων δημοσιογράφων δεν πέρασε απαρατήρητη από τον γερμανόφωνο Τύπο. Οπως επισημαίνει η Deutsche Welle, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αυστρία υπογραμμίστηκε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο δημοσιογραφικός κλάδος κατέφυγε σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τη διάσωση του ασφαλιστικού του ταμείου.

 

 

Για τη γενικότερη κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα και την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κλασική μορφή ενημέρωσης των Ελλήνων δημοσιεύει άρθρο η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit στη διαδικτυακή της έκδοση.

 

 

Δύσπιστοι οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι


«Σε διαδηλώσεις στην Ελλάδα ανήκει και ένα σύνθημα που έχει καθιερωθεί πλέον στο στόμα των διαδηλωτών, "Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι"» θυμίζει η Γερμανίδα αρθρογράφος. «Το σλόγκαν δεν είναι καινούργιο, ήδη πριν από την κρίση, ιδιαίτερα στους αριστερούς κύκλους, είχε παγιωθεί στη συνθηματολογία. Αλλά από τότε που η χώρα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή διαχείριση της πτώχευσής της, οι δημοσιογράφοι κυρίως στα παραδοσιακά μίντια θεωρούνται πρόθυμοι συνένοχοι των αυστηρών δανειστών. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας ναι μεν υποσχέθηκε όταν ανέλαβε την εξουσία ότι θα χτυπήσει τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση σε αυτόν τον τομέα, όμως δύο χρόνια αργότερα δεν υπάρχει κάτι απτό».

 

Η αρθρογράφος παραθέτει ευρήματα του Ινστιτούτου Reuters ανάμεσα σε 36 χώρες, τα οποία αποτυπώνουν τη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι στα ΜΜΕ, στον ίδιο βαθμό που έχει καταγραφεί και στην Τουρκία. «Οι μεγαλύτεροι ενημερωτικοί κολοσσοί ανήκουν σε ισχυρά οικονομικά αφεντικά, που εκτός από την κύρια απασχόλησή τους έχουν έναν όμιλο ενημέρωσης, συχνά και μια ποδοσφαιρική ομάδα… Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι ότι χρησιμοποιούν τα ενημερωτικά μέσα για να χειραγωγήσουν την πολιτική προς το συμφέρον τους και να διευκολύνουν τον προσπορισμό οφέλους».

 

 

Δεν επαρκούν νέες ειδησεογραφικές πλατφόρμες


Το δημοσίευμα αναφέρεται διεξοδικά στην περίπτωση και στα πεπραγμένα Μαρινάκη αλλά και στην περιπέτεια με την άδοξη κατάληξη της υπόθεσης αδειοδότησης των καναλιών που υποτίθεται ότι σκοπούσε στο να κόψει τον δεσμό ανάμεσα στα οικονομικά συμφέροντα και την πολιτική. «Ο σκεπτικισμός απέναντι στα κλασικά μίντια στην Ελλάδα ώθησε σχετικά νωρίς στη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας μπλόγκερ, που προηγήθηκε της online ειδησεογραφικής ενημέρωσης, πολύ πιο πριν και από τη δημοσιονομική κρίση» σημειώνει η Γερμανίδα δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι ακριβώς λόγω κρίσης δεν μπορεί να ζήσει ένας δημοσιογράφος ειδησεογραφικών portal με 300 ευρώ μηνιαίο μισθό. «Ακόμη κι αν ξεπηδούν νέες και πολλά υποσχόμενες μορφές διαδικτυακής ενημέρωσης, η μιντιακή πρόσληψη στην Ελλάδα συνεχίζει να διέρχεται βαθιά κρίση, όπως και ολόκληρη η χώρα».


Κέρδος online   4/10/2017 15:20

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Andreas
Αναρτήθηκε 4/10/2017 6:05:25 μμ
EKTOS SKY KAI KA8HMERINHS KAI BHMA OLA TA ALLA EINAI GIA TA SKOYPIDIA, ENOO MEGALHS KYKLOFORIAS, YPARXOYN KAI MIKRA MESA TYPOY KERDOS HMERHSIA ELEYTERIA POY LEITOYRGOYN KALA.