• TwitterFacebookRss feed

«Σκεπτικοί» οι ειδικοί για τις κυρώσεις στη Β. Κορέα - Δεν περιμένουν πολλά από Κίνα και Ρωσία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα, για να ψηφίσει επάνω σε νέες κυρώσεις έναντι της Βόρειας Κορέας, αλλά το αν η Κίνα και η Ρωσία θα στηρίξουν ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο για τη χώρα παραμένει αμφίβολο, τονίζουν εμπειρογνώμονες.

 

 

Οι ΗΠΑ επιθυμούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο στο πετρέλαιο ενάντια στο απομονωμένο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, να σταματήσει τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές στην κλωστοϋφαντουργία και να υποβάλει τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σε οικονομικό και ταξιδιωτικό αποκλεισμό, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο προσχέδιο ψηφίσματος που ήρθε στα χέρια του.

 

 

Όπως επισημαίνει το CNBC, ένα εμπάργκο στο αργό προς το καθεστώς του Κιμ θα έκοβε τη ροή κρίσιμων πόρων προς την Πιονγιάνγκ, με σκοπό να εξαναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

 

 

Ωστόσο, το αν το πετρέλαιο θα περιληφθεί στο τελικό ψήφισμα, αλλά και ο βαθμός στον οποίο θα περικοπούν οι εξαγωγές αργού στη Βόρεια Κορέα, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας, υπογράμμισε σήμερα η Duyeon Kim, ανώτατο μέλος του Korean Peninsula Future Forum.

 

 

Παράλληλα, ο Choi Kang, αντιπρόεδρος έρευνας και κύριο μέλος του Asan Institute for Policy Studies, εκτίμησε πως το εμπάργκο πετρελαίου πιθανότατα δεν θα περιληφθεί στο τελικό ψήφισμα, ακριβώς λόγω της αντίστασης της Ρωσίας και της Κίνας.

 

Αν δεν πραγματοποιηθεί ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο, η Βόρεια Κορέα πιθανώς θα σκεφτεί πως ό,τι και να κάνει, «"η Κίνα (και η Ρωσία) θα είναι με το μέρος μας. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα". Ίσως το επόμενο βήμα θα είναι μια δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνική κεφαλή», πρόσθεσε.

 

 

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν στενούς και εκτεταμένους δεσμούς με την Πιονγιάνγκ, μεταξύ των οποίων και εμπορικοί δεσμοί. Ιδιαίτερα η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας και φοβάται πιθανές επιπτώσεις, σε περίπτωση που δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα.

 

 

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σε σκληρότερες κυρώσεις, ενθαρρύνοντας πρώτα τον διάλογο.

 

 

Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν πως η χρήση κυρώσεων για να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί, μπορεί να είναι «για το τίποτα». Όπως εξηγεί ο Robert Kelly, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Pusan National University, οι Βορειοκορεάτες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται καθόλου για διάλογο.

 

 

Για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια, η Νότια Κορέα έχει έναν φιλελεύθερο και ήπιο πρόεδρο, τον Μουν Τζε-ιν, ο οποίος πιέζει για διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ, ωστόσο το καθεστώς «τον γείωσε», σχολίασε ο Kelly.

 

 

Ως εκ τούτου, όπως προειδοποίησε ο Choi, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει περισσότερα από το να βασιστεί απλά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αναχαιτίσει τις επιδιώξεις της Βόρειας Κορέας στα πυρηνικά. «Ίσως αυτή τη φορά οφείλουμε να εξετάσουμε έναν συνασπισμό χωρών με την ίδια νοοτροπία, που θα ενωθούν για να επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις», ανέφερε.

 

 

Στο μεταξύ, αν η Βόρεια Κορέα δεν θέλει να διαπραγματευτεί, θα πρέπει να κάνει κάποια «ουσιαστική παραχώρηση». «Οι Βορειοκορεάτες δεν απολαμβάνουν πολλή στρατηγική εμπιστοσύνη, και γι’ αυτό δεν έχουμε διάλογο: γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι το να πάμε στο τραπέζι μαζί τους έχει πλέον καμιά αξία. Χρειάζεται να δούμε κάτι από τη Βόρεια Κορέα, που θα αποδεικνύει πως θα κάνουν το δικό τους μέρος αυτή τη φορά».


Κέρδος online   11/9/2017 17:19

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: