• TwitterFacebookRss feed

Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο -Απαραίτητη η ένεση ρευστότητας για να μη χαθούν θέσεις εργασίας

Στην κρίση του κορωνοϊού αναφέρθηκε με άρθρο του στους Financial Times ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι κοινό μυστικό ότι στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ιταλίας.


Μεταξύ άλλων, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι η λύση προκειμένου η ΕΕ να μη βρεθεί αντιμέτωπη με μια διαρκή ύφεση είναι να συνυπάρξουν οι οικονομίες της με μεγάλο μέρους του δημοσίου χρέους.


«Το κάθε κράτος πρέπει να κάνει χρήση του κρατικού προϋπολογισμού για να προστατεύσει τους πολίτες και άρα πρέπει να διασφαλίσει άμεσα ρευστότητα ώστε να αποφευχθεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Η απώλεια εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα και ο δανεισμός που θα προκύπτει για να καλύψει αυτές τις απώλειες πρέπει να καλύπτονται συνολικά ή μερικά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς», υπογραμμίζει στους FT ο Μάριο Ντράγκι.

«Το δημόσιο χρέος των χωρών θα πρέπει να γίνει ένα χαρακτηριστικό των οικονομιών και να συνοδεύονται από τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους. Τα κράτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον προϋπολογισμό τους για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας απέναντι στο σοκ αυτό, για το οποίο ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι υπεύθυνος και δεν μπορεί να τον απορροφήσει», αναφέρει επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Η ένεση ρευστότητας πρέπει να αφορά όλες τις επιχειρήσεις»

«Τα κράτη λειτούργησαν και άλλες φορές σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και χρηματοδότησαν την οικονομία τους με την αύξηση του δημοσίου χρέους τους. Είναι μέγιστη προτεραιότητα το εισόδημά τους. Το ζητούμενο δεν είναι το αν, το ζητούμενο είναι πως το κράτος θα χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τον προϋπολογισμό του. Εάν δεν προχωρήσουμε σ' αυτή τη λύση θα βγούμε από την κρίση του κορωνοϊού με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και χωρίς δυνατότητες παραγωγής».

«Είναι μια απαραίτητη μια μεγάλη ένεση ρευστότητας για να μπορέσουν να καλύψουν οι επιχειρήσεις τις λειτουργικές τους δαπάνες στη διάρκεια της κρίσης. Η ένεση ρευστότητας πρέπει να αφορά όλες τις επιχειρήσεις: μικρές, μεσαίες, μεγάλες καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι σωστά αλλά απαιτείται μια πιο σύνθετη προσέγγιση του προβλήματος για να αποφευχθεί ένα κραχ στην παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να υπάρξει μια κινητοποίηση του συνολικού συστήματος χρηματοδότησης με την:

αγορά ομολόγων και
την κινητοποίηση του τραπεζικού συστήματος (σε κάποιες χώρες να χρησιμοποιηθούν και οι αποταμιεύσεις)
Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα χωρίς καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας. Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν με μηδενικό επιτόκιο στις επιχειρήσεις που θέλουν να σώσουν θέσεις εργασίας. Μ' αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα μετατραπούν σε εργαλείο πολιτικής παρέμβασης», επισημαίνει ο Μάριο Ντράγκι.

«Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να παίξουν αυτό το ρόλο θα πρέπει οι κυβερνήσεις να δώσουν το πράσινο φως, ώστε να έχουν κρατική εγγύηση. Για να μην υπάρξει μια μεγάλη ύφεση θα πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα και με επαρκή χρηματοδότηση ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, μια μεγάλη και διαρκή ύφεση. Είμαστε σε πόλεμο άρα χρειάζεται  μια συνολική κινητοποίηση. Η Ευρώπη πρέπει να λειτουργήσει με αλληλεγγύη, αφού η κρίση αυτή είναι κοινό πρόβλημα όλης της ΕΕ», καταλήγει.


Κέρδος online   26/3/2020 12:16

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Claudia Klein
Αναρτήθηκε 1/4/2020 2:35:27 πμ
Γεια σας και Καλώς ήλθατε στην Spotcap Παγκόσμια Δανειοδοτικές Υπηρεσίες, το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης σύμβουλος δανείου. Χρειάζεται μεγάλη οικονομική ενίσχυση; χρειάζεστε ένα δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και να έχετε ένα δάνειο στο λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, διότι παρέχουμε άριστες υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο. Προσφέρουμε κάθε είδους δάνειο (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και μπορείτε επίσης να δανειστείτε μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα δανειακών προϊόντων. Γνωρίζουμε ότι η απόκτηση ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα Στα άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν τόσο δύσκολο να πάρουν δάνειο μετοχών από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος ποσοστό, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, λόγος χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο Δεν υπάρχουν πλέον χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις τράπεζας. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου θέλετε Παρέχουμε υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης 24 ωρών. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή να μας στείλετε μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λήψη απάντησης Σε μια στιγμή. Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, απλά γράψτε μας και θα λάβετε ένα δάνειο. Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!