Γιατί χαίρεται και πανηγυρίζει η κυβέρνηση;

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα του Eurogroup, τα πράγματα όμως, όπως προκύπτει από το επίσημο ανακοινωθέν και από τις δηλώσεις των εταίρων είναι πολύ διαφορετικά.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Eurogroup κατέρρευσε η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, οποία έως τα χθες επέμενε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προ-νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα... συμφωνήσει σε προ-νομοθέτηση της μείωσης αφορολόγητου και συντάξεων και σε απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων ώστε να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για να πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια.

 

Ουσιαστικώς, η πορεία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, στην πραγματικότητα, τώρα αρχίζει.

 

Μένει να φανεί αν οι προσδοκίες για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης θα ευοδωθούν ή αν θα επιβεβαιωθούν οι θέσεις της αντιπολίτευσης, η οποία βλέπει επιστροφή στην... αέναη διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη και παράταση της εκκρεμότητας μέχρι το καλοκαίρι, ώσπου να βρεθεί και πάλι η κυβέρνηση μέ τσέπες άδειες και γεμάτο το τεφτέρι των υποχρεώσεων.

 

Οι υποχωρήσεις από κυβερνητικής πλευράς πάντως, ούτως ή άλλως σε πρώτο επίπεδο, έχουν ήδη συνομολογηθεί: το αφορολόγητο θα μειωθεί (σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα πέσει κάτω από τα 6.500 ευρώ), η "προσωπική διαφορά", κοινώς το ψαλίδι στις συντάξεις, ομοίως έγινε αποδεκτό, ενώ υποχώρηση σημειώθιηκε και απέναντι στο ΔΝΤ για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.


Το πρώτο πακέτο της "λυπητερής" αφορά την προνομοθέτηση μέτρων από τώρα για το 2019 και σύμφωνα με την κυβέρνηση για "κάθε ένα ευρώ που θα μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα ένα ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ". Τούτο όμως δεν φαίνμεται ακόμη συμφωνημένο και θα αποτελεί θέμα της αντζέντας των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου.


Παρότι το πακέτο αυτό βαπτίστηκε "τερματισμός της λιτότητας", "αποφασιστική νίκη" της χώρας στο Eurogroup και «νέο μίγμα πολιτικής», είναι βαρύ και ασήκωτο.Και συνάμα, υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων:


- Τι θα γίνει με το ΔΝΤ, το οποίο έσπευσε να «προσγειώσει» τις προσδοκίες; Το Ταμείο εξέδωσε μια κόντρα στους κυβερνητικούς διθυράμβους ανακοίνωση, η οποία χονδρικώς, αναφέρει πως είναι εξαιρετικά πρώιμες οι εκτιμήσεις για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- παρότι συμφώνησε να επιστρέψει εν Αθήναις το κλιμάκιό του.


- Με ποια φόρμουλα θα εγκριθεί από την ΕΚΤ η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (η οποία υπενθυμίζεται πως είναι ο υπ αριθμόν ένα στόχος της Κυβέρνησης);


Στο Eurogroup δεν υπήρξε καμία οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα και τις επόμενες εκταμιεύσεις, ούτε για το τι θα γίνει μετά από τον Ιούλιο το 2018, ενώ δεν υπάρχει και καμία δέσμευση των εταίρων για παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος, πέραν των ασήμαντων «βραχυπρόθεσμων» μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 6.12.2016. Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά σε ο,τιδήποτε ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ.

 


Το αποτέλεσμα του Eurogroup, προϊδεάζει την παράταση της εκκρεμότητας έως ότου να βρεθεί και πάλι η χώρα ένα βήμα πριν από πιστωτικό γεγονός, πριν τη μεγάλη λήξη ομολόγων του Ιουλίου, που και αυτό μπορεί να αποφευχθεί τεχνικά με την κατάχρηση των κεφαλαίων του κοινού ταμείου ΝΠΔΔ που διαχειρίζεται η ΤτΕ. Στην περίπτωση αυτή η «διαπραγμάτευση» θα παραταθεί για μερικούς μήνες ακόμη περιμένοντας, υποτίθεται, την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Εως ότου, δηλαδή, διαμορφωθούν και πάλι δραματικά διλήμματα.


Κέρδος online   21/2/2017 9:21

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
Δ.Σ
Αναρτήθηκε 21/2/2017 5:31:29 μμ
Ο ΚΟΥΛΗΣ ΘΑ ΦΕΡΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ! ΥΠΟΜΟΝΗ!
μετά από 4 μήνες
Αναρτήθηκε 19/6/2017 1:19:07 μμ
ίσως η άποψή σας, να χρήζει επικαιροποίησης