• TwitterFacebookRss feed

Χρηματιστήριο: και η πτώση συνεχίζεται

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά και τη σημερινή συνεδρίαση συμπλήρωσε ένα αρνητικό σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων στη σκιά της οικονομικής αβεβαιότητας αλλά και της πολύ ισχυρής πιθανότητας για επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

 

Ο γενικός δείκτης έκλεισε συγκεκριμένα με απώλειες 0,38% στις 619,96 μονάδες, κινούμενος  μεταξύ 614,62 μονάδων (-1,24%) και 622,18 μονάδες (-0,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 44,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 29,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.

 


Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,43%, στις 1.477,63 μονάδες, ενώ στο -0,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 834,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,03% στις 301,49 μονάδες.

 

Όσο και να προσπαθούν ορισμένοι τίτλοι καθημερινά, η αβεβαιότητα στο μέτωπο της πανδημίας είναι τόσο μεγάλη, που η αγορά δεν μπορεί να βγει από την εσωστρέφεια και τη ρηχότητα που "υποδεικνύει" η έλλειψη εμπιστοσύνης. Σαφώς το σενάριο της ισχυρής ανάκαμψης έχει εγκαταλειφθεί από τους αναλυτές, με εκείνο της διπλής "βουτιάς" να βρίσκει περισσότερους υποστηρικτές. Όπως άλλωστε συζητείται πλέον στα επενδυτικά γραφεία, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, ή αλλιώς να αφήσει το σύστημα υγείας να δοκιμάσει τις αντοχές του.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, η οικονομική δραστηριότητα δεν ακολουθεί το δρόμο της ομαλοποίησης, με τη Citigroup σήμερα να αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμησή της για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του 2020. Και μπορεί το -9% της ύφεσης να είναι σύμφωνο με τις εκτιμήσεις και άλλων αναλυτών, όμως η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και η υψηλή αβεβαιότητα, καθιστούν τα όποια κεφάλαια δραστηριοποιούνται να είναι πιο επιφυλακτικά στην ανάληψη ρίσκου.

Πάντως, όπως σχολιάζει σήμερα ο Δημοσθένης Τρίγγας της Beta Securities, ένα δεύτερο lockdown θα έφερνε πραγματικά σε πολύ δεινή θέση την ελληνική οικονομία. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά το σοκ του Μαρτίου ανέκαμψε μερικώς με τη διακύμανση να έχει περιορισθεί σε ένα εύρος 10% δηλ. 610 – 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Η συνέχεια σαφώς και έχει να κάνει με την πορεία της πανδημίας αλλά και την κρατική στήριξη της ελληνικής οικονομίας όπου εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Βέβαια, ακόμη και με ένα σενάριο τοπικών lockdown, τα οποία σταδιακά θα αίρονται και θα επιστρέψει η κανονικότητα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγκυλώσεις της αγοράς θα εξουδετερωθούν. Όπως ανέφερε και η Κομισιόν, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος μπορεί να ελέγχει προς ώρας τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων, εντούτοις οι πραγματικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης θα αρχίσουν να φαίνονται μετά την λήξη των αναστολών πληρωμών (περισσότερο από το 10% των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών έχουν επωφεληθεί από τα moratoria πληρωμών που είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου), φέρνοντας στην επιφάνεια τα ζητήματα κερδοφορίας και κεφαλαιακής κατάστασης του κλάδου.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo έκλεισαν με απώλειες 3,42% και 3,09% αντίστοιχα, με τον Φουρλή να ακολουθεί με το δικό του -2,44%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Λάμδα και Πειραιώς.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Εθνική, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Aegean, Alpha Bank και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, coca Cola, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και Titan. Ο ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη 1,58%.


Κέρδος online   24/9/2020 18:01

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: