• TwitterFacebookRss feed

Market Beat: Αποδίδουν οι περιορισμοί κυκλοφορίας διεθνώς γεννώντας διάθεση για ρίσκο

Οι επενδυτές ξεκίνησαν τις συναλλαγές στο δεύτερο τρίμηνο, έχοντας προβληματισμό γύρω από την πιθανότητα να έχει ήδη εμφανιστεί ο πυθμένας της καθόδου από τον πανικό που προκάλεσε η εξάπλωση του COVID19. Τελικά, η πτώση κυριάρχησε και στις πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου αλλά χωρίς ισχύ ικανή να οδηγήσει στα πρόσφατα χαμηλά. Όσο δε παρακολουθούμε την πορεία της νόσου, άλλο τόσο παρακολουθούμε και την επίδραση των στατιστικών δεδομένων γύρω από τα κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη. Αυτά τονίζουν την επιβάρυνση που έχει προκληθεί παγκοσμίως από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Σήμερα ωστόσο, με κλειστά τα Κινέζικα χρηματιστήρια λόγω αργίας, οι ασιατικές αγορές κινούνται ανοδικά με τους επενδυτές να παίρνουν θάρρος από την κάμψη που εμφάνισαν τα δεδομένα από το μέτωπο του COVID19. Τα futures για τους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ ειδοποιούν για ανοδικές ενάρξεις και αυτό θα επηρεάσει τη διάθεση για ρίσκο και στην Αθήνα σήμερα.

 

Από τα μέσα Φεβρουαρίου ως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, που τελείωσε την Παρασκευή με συνεδρίαση που έφερε οριακές μεταβολές στους βασικούς δείκτες, συμπληρώθηκαν επτά στις επτά πτωτικές βδομάδες για τον FTSE25 και έξη στις επτά για τον ΓΔ. Ωστόσο οι τρεις τελευταίες έχουν κοινό το μεγαλύτερο μέρος της εβδομαδιαίας τους διακύμανσης. Με την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου να δίνει τιμές από τις 469,55 ως τις 566,63 την τελευταία του ίδιου μήνα να ορίζει τιμές μεταξύ 513 και 577,45 μονάδες και την περασμένη να φέρνει διακύμανση μεταξύ των 531 και 582,5 μονάδων. Περιττή η υπογράμμιση για το ελάχιστο έτους στις 470 χονδρικά από τις 17 Μαρτίου, αλλά και για το μέγιστο για τις τρεις τελευταίες εβδομάδες των 582,5 μονάδων, στις 31 Μαρτίου. Όταν τελείωσε το πρώτο τρίμηνο, με πτώση -39,09%, ήταν το χειρότερο τρίμηνο της αγοράς από το 1999. Η πορεία του ΧΑ παρά το ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, που πήρε μάλιστα πρόσφατα παράταση λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, επηρεάζεται σχεδόν αποκλειστικά από τις νευρικότητες της τάσης στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Εκεί οι επενδυτές αντιδρούν χωρίς να έχουν ως βάση τα μακροοικονομικά, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον COVID19.


Το βασικό μήνυμα από το ταμπλό της Αθηναϊκής αγοράς ήταν ανάλογο του μηνύματος που εξέπεμπαν τα διεθνή χρηματιστήρια. Δηλαδή πως ήταν πιθανό να αποτελέσουν τα χαμηλά του Μαρτίου πυθμένα στην κάθοδο από τον πανικό για τον COVID19 και πλέον οι αγορές εισέρχονται σε φάση συσσώρευσης, περιμένοντας την κορύφωση κρουσμάτων και θυμάτων στα μέσα Απριλίου. Οι εγχώριοι αναλυτές σταδιακά περιλαμβάνουν και τα αισιόδοξα σενάρια με βάση την στατιστική για τη συνέχεια και αυτό έχει τη σημασία του καθώς εισερχόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών με την αργία της Παρασκευής εξ αυτού.
Η Beta Sec. σημειώνει: “Μετά από αρκετές συνεδριάσεις μεταβλητότητας, η αγορά μείωσε το εύρος διακύμανσης και συσσώρευσε γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Οι όγκοι παραπέμπουν σε στάση αναμονής, ενώ το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, υποστηρίζουν το γενικό δείκτη”.
Η Merit Sec. επισημαίνει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 520 μονάδες και δεύτερο οι 500. Πολύ καλά τα αποτελέσματα της Σαράντης με αύξηση σε όλες τις γραμμές, ρεκόρ καθαρού περιθωρίου κέρδους και αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών (+€11 εκατ.). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €38 εκατ. (+17% ή +€5,5 εκατ.). Οι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8,1% σε ετήσια βάση και οι πωλήσεις στο εξωτερικό κατά 7,3%. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αντιπροσώπευσαν το 65,9% των συνολικών πωλήσεων. Η διοίκηση εκτιμά πως, κατόπιν αυτής της διαταραγμένης περιόδου, το επίπεδο της κατανάλωσης θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα, όμως οι εκτιμήσεις της για το 2020 θα ανακοινωθούν σε επόμενο στάδιο λόγω έλλειψης ορατότητας”.
Η πανδημία έχει κάνει ακόμα και τους πιο άπληστους διαχειριστές κεφαλαίων να κυριαρχούνται από το φόβο, που μπορεί να έχει διαφορετικές αφετηρίες, λειτουργεί όμως πάντα προς μια κατεύθυνση. Αυτή της φυγής από το ρίσκο, με παράλληλη αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων. Η τάση αυτή κυριαρχεί παγκόσμια και ήταν η βάση μιας βουτιάς που έγινε τον Μάρτιο και φαίνεται πως θα συνεχιστεί στις αρχές Απριλίου. Καθώς σύμφωνα με πολλούς ειδικούς στην στατιστική περί τα ιατρικά φαινόμενα, θα είναι ο μήνας που θα κορυφώσουν τα κρούσματα και οι θάνατοι.
Η στατιστική κατά την εκτίμησή μας δίνει τις ίδιες πιθανότητες για επιστροφή στις 600 μονάδες ή για υποχώρηση στις 500. Πριν από δέκα μέρες σημειώσαμε: “Νομίζουμε πως θα ξεκινήσει μια περίοδος συσσώρευσης των τιμών κάτω από τις 600 μονάδες και πάνω από τις 500 με ξαφνικά τινάγματα προς τα πάνω και κάτω ανάλογα με τις εντυπώσεις που θα προκαλούν τα πρωτοσέλιδα γύρω από την ασύμμετρη απειλή που αντιπροσωπεύει ένας μικροοργανισμός”. Μετά από επτά συνεδριάσεις ο ΓΔ έχει σταθεί στις 540,7. Δηλαδή ελαφρά κάτω από το μέσο της ζώνης συσσώρευσης μετά το ξέσπασμα του πανικού από την πανδημία. Η χρήση της έκφρασης “μετά τον πανικό”, γίνεται από την παρακολούθηση της ελάττωσης των όγκων στις συνεδριάσεις της περασμένης βδομάδας και της άμυνας συναλλακτικά, ώστε να μην αποκτήσει η αγορά πορεία πως τις 500 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Αγορές: Στη νέα απειλή απαντούν με τον κλασικό κύκλο αντιδράσεων
Οι επενδυτές ξεκίνησαν τις συναλλαγές στο δεύτερο τρίμηνο, έχοντας προβληματισμό γύρω από την πιθανότητα να έχει ήδη εμφανιστεί ο πυθμένας της καθόδου από τον πανικό που προκάλεσε η εξάπλωση του COVID19. Τελικά, η πτώση κυριάρχησε και στις πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου αλλά χωρίς ισχύ ικανή να οδηγήσει στα πρόσφατα χαμηλά. Όσο δε παρακολουθούμε την πορεία της νόσου, άλλο τόσο παρακολουθούμε και την επίδραση των στατιστικών δεδομένων γύρω από τα κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη. Αυτά τονίζουν την επιβάρυνση που έχει προκληθεί παγκοσμίως από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καταλήγουμε κατόπιν διαγραμματικής μελέτης στο συμπέρασμα, πως η απορρόφηση των ειδήσεων έχει σχέση με την ψυχολογία των επενδυτών παγκόσμια. Αυτή λοιπόν κάνει τον κλασικό κύκλο ο οποίος ακολουθεί μετά από ένα σοκ παγκόσμιων διαστάσεων.
Ο κύκλος αντιδράσεων
Αρχικά δεν “βλέπουν” τα κακά νέα, γιατί η αποκάλυψή τους αρχίζει με χαμηλή ένταση και δεν αναφέρεται στις επικεφαλίδες των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Λίγοι ειδικοί συζητούν μεταξύ τους, αλλά η είδηση δεν έχει ακόμα εξαπλωθεί. Αλλά και όταν εμφανιστεί σε μέσα με μεγαλύτερη ισχύ παρέμβασης, οι επενδυτές αγνοούν τα κακά νέα. Γιατί με το φαινόμενο στην αρχή του ακόμα, είναι εύκολο να απορριφθεί η είδηση, αν δεν έχει περάσει ούτε στιγμή από το μυαλό τους. Μια άγνωστη απειλή είναι δύσκολο να διαχωριστεί από μια υποτιθέμενη απειλή στην οποία οι άνθρωποι απλώς αντιδρούν υπερβολικά.
Στη συνέχεια, έρχεται η άρνηση των κακών νέων, καθώς η ροή των ειδήσεων φτάνει σε σημείο που δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν. Αυτό γίνεται με ισχυρισμούς ότι οι αριθμοί είναι λανθασμένοι ή έξω από το δικό τους περιβάλλον. Γιατί αυτή η στάση είναι πιο παρήγορη από την παραδοχή μιας πιθανής προσωπικής βλάβης. Αμέσως μετά, όταν συνειδητοποιήσουν ότι η απειλή είναι πραγματική και πρέπει να αντισταθμίσουν τον χαμένο χρόνο, έρχεται ο πανικός. Αντισταθμίζουν τότε την προηγούμενη άρνηση, επιλέγοντας τις προβλέψεις του χειρότερου σεναρίου, για να μειώσουν τις πιθανότητες να ξαναβρεθούν στην λάθος πλευρά.
Τότε αρχίζουν να αποδέχονται τα κακά νέα. Οι προσδοκίες είναι ισχυρές και οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν σε κακές ειδήσεις, ακόμη και όταν είναι προσωπικά επώδυνες. Μικρής ισχύος αρνητικές ειδήσεις που δεν περίμεναν, μπορεί να τους κάνουν να αισθάνονται χειρότερα από ό, τι σημαντικότερα κακά νέα, που όμως γνώριζαν ότι θα ερχόταν. Έτσι δεν αναγνωρίζουν τα όποια καλά νέα ξεπηδούν. Τα θετικά νέα μπορούν να συνυπάρχουν με κακές ειδήσεις, αλλά όταν οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους (ή τη ζωή τους), φαίνεται μάλλον απερίσκεπτο να συζητήσουν για σημάδια προόδου.
Στη συνέχεια, αγνοούν τα καλά νέα επειδή βρίσκονται υπό το καθεστώς αρνητικής προκατάληψης. Η αποφυγή περαιτέρω ζημίας κυριαρχεί και εμποδίζει ακόμη την αναγνώριση των θετικών ειδήσεων. Δηλαδή αρνούνται τα καλά νέα. Όποιος προωθεί αισιόδοξα μηνύματα επικρίνεται από την πλειονότητα των επενδυτών. Έρχεται λοιπόν η ώρα που συνειδητοποιούν ότι χάσανε τα καλά νέα. Και ενώ ότι τα πράγματα πήραν διαφορετική στροφή, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν πολύ σίγουροι για το πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση.
Κοιτάζοντας πίσω δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο προφανές ήταν ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ απαισιόδοξοι και δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα σαφή σημάδια βελτίωσης. Τότε αποδέχονται τα καλά νέα, συνειδητοποιώντας ότι ο κίνδυνος έχει υποχωρήσει και μπορούν για άλλη μια φορά να απολαύσουν τους καρπούς της προόδου. Στη συνέχεια, εγκαταλείπουν την προσήλωση στα κακά νέα, καθώς τα καλά κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης και η αισιοδοξία γίνεται και πάλι κοινωνικά αποδεκτή. Επέστρεψαν συνεπώς ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησαν. Και αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με τον Morgan Housel.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, στο 94,4% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν απώλειες, ενώ όλοι είχαν πτώση στο 2020 και 15 παραμένουν σε bear market. Ο S&P 500 με μεταβολή -2,08% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει –22,97%. Ο Dow, με πτώση -2,70%, αποδίδει στο 2020 -26,23%. Ο S&P400 με μεταβολή -5,97%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -35,15%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας κατά -7,06%, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες -36,95% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -1,72%, αλλά στο 2020 χάνει -17,83% παραμένοντας εκτός bear market.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -1,72% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -28,20%. Ο DAX έπεσε -1,11%, και στο 2020 αποδίδει -28,10%, ο CAC είχε μεταβολή -4,53%, αλλά στο 2020 αποδίδει -30,50%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -2,90%, και στο έτος επίδοση -31,08%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -2,61%, στο έτος πέφτει -30,30%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 υποχώρησε κατά -0,59%, και στο 2020 υποχωρεί -25,68%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε κατά -5,30%, ενώ στο 2020 υποχωρεί περισσότερο από όλους τους δείκτες -39,87%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -2,14%, χάνει φέτος -24,04%. Ο χρυσός με κέρδη +1,12%, βρέθηκε στα 1648,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +8,25%. Σημειώθηκε άνοδος +32,78%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 29,00 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -52,51%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -8,09%, στο 2020 χάνει -24,67%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,45%, με επίδοση στο έτος -21,49%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -7,46%, και στο 2020 κατά -33,12%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε κατά -1,06%, και στο 2020 υποχωρεί -17,57%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,30% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης λόγω της εικόνας ελέγχου της επιδημίας, αποδίδει στο 2020 -9,38%.
Το δίλλημα ισχύει
Μπορεί οι αγορές να εμφάνισαν υποχώρηση από εκεί που έφθασαν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, αλλά οι δείκτες βρίσκονται σε ικανή απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά. Η κρίση πανικού από τον COVID μπορεί να αποδειχθεί το πιο γρήγορο σε εμφάνιση bear market αν περιοριστεί η πτώση ως τον πυθμένα που σημειώθηκε ακριβώς πριν δυο εβδομάδες τη Δευτέρα στις 23/3. Η προθυμία της Fed να αναχαιτίσει το πρόβλημα ρευστότητας σε σχεδόν όλες τις πιστωτικές αγορές βοήθησε σίγουρα να αναστραφεί δραματικά το φρόνημα των επενδυτών.
Προηγήθηκαν όμως χρονολογικά δυο Δευτέρες που αξίζει να τις δούμε με βάση τον κύκλο των αντιδράσεων σε ένα σοκ. Είχαμε το πάγωμα στις αγορές δανεισμού όπου η καταστροφή των πιστωτικών αγορών φαίνεται να προκλήθηκε από έναν απρόβλεπτο πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησε 24% από τα 45,35 δολάρια την Παρασκευή 6 Μαρτίου στα 34,50 δολάρια την Δευτέρα 9 Μαρτίου. Αυτή τη φορά, τα spreads των αποδόσεων εταιρικών ομολόγων διευρύνθηκαν γρήγορα. Ο πόνος εξαπλώθηκε ακόμη και στην απόσταση μεταξύ της απόδοσης των δημοτικών ομολόγων ΑΑΑ και αυτής των 10 ετών του αμερικανικού δημόσιου. Υπήρξαν επίσης εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια για ομόλογα αλλά και από τα ETFs που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια. Τα στοιχεία των εβδομαδιαίων ταμειακών ροών που υπολογίζονται από το Ινστιτούτο Επενδύσεων (ICI) δείχνουν ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων και τα ETF ομολόγων εμφάνισαν εκροές 114 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.
Τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, απαντώντας στην πιστωτική αλλοίωση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) συναντήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή 15 Μαρτίου. Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανακοίνωσε ότι η Fed μείωσε το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 100 μονάδες βάσης στο μηδέν και ξεκίνησε ένα ακόμη QE (ποσοτική χαλάρωση) για την αγορά 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρατικά ομόλογα και 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκες. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρία προγράμματα QE, η Fed δεν διευκρίνισε μηνιαίο χρονοδιάγραμμα για τις αγορές του QE4. Η αντίδραση ήταν φυγή από το ρίσκο αντί της ανακούφισης γιατί θεωρήθηκε από τους αγοραίους πως κάτι στράβωσε απότομα και δεν το είχαν αξιολογήσει. Ο VIX ανήλθε σε ένα νέο ρεκόρ υψηλού στο 82,69 την ίδια ημέρα.
Έτσι, την Δευτέρα 23/3 η Fed ανακοίνωσε ότι θα προσδώσει όσο το δυνατόν περισσότερη ρευστότητα στην οικονομία χωρίς κανένα όριο. Με άλλα λόγια, μία εβδομάδα μετά την εισαγωγή του το QE4, μεταμορφώθηκε σε QE4ever σύμφωνα με τον Δρ Ed Yardeni ο οποίος παρατηρεί πως στην πραγματικότητα, ο Πάουελ έβαλε την Fed στην ίδια πορεία της εξαιρετικά εύκολης νομισματικής πολιτικής που η Τράπεζα της Ιαπωνίας ασκεί εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι στην κρίση καθενός να εκτιμήσει σε ποιο σημείο του κύκλου των αντιδράσεων από το σοκ του COVID19 βρίσκεται η παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Ωστόσο από την Barclays ειδοποιούν, ότι τα οικονομικά στοιχεία εξακολουθούν να παρουσιάζουν πρωτοφανείς μειώσεις, με πρώτο την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Τώρα πλέον αναμένεται ότι η ανεργία των ΗΠΑ θα φτάσει το 13% το δεύτερο τρίμηνο και θα μειωθεί κατά -4,5% το ΑΕΠ του 2020.
Οι πιθανές επεκτάσεις των lockdown στην Ευρώπη και η ανομοιογενής ανάκαμψη της Κίνας από την επανέναρξη των χώρων εργασίας εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την παγκόσμια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ πρόσφατα θεωρούσαν βεβαία την οικονομική επέκταση στη διάρκειά του. Ωστόσο, τα πακέτα της ενισχυτικής πολιτικής είναι μεγάλα και προσαρμόζονται περαιτέρω, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους. Αυτή τη βδομάδα, εκτιμούν πως η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να σημειώσει πρόοδο σε μια κοινή πολιτική απάντηση. Οι υψηλότερες και πιο σταθερές τιμές του πετρελαίου θα ήταν καλή είδηση κατ 'αρχήν, αλλά οι ζητούμενες από τον ΟΠΕΚ περικοπές στην παραγωγή κατά την συνάντηση της τρέχουσας εβδομάδας θεωρούνται πολύ φιλόδοξες.

 


ΧΑ


Επιβεβαίωση της τάσης για συσσώρευση
Η πορεία του ΧΑ παρά το ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, που πήρε μάλιστα πρόσφατα παράταση λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, επηρεάζεται σχεδόν αποκλειστικά από τις νευρικότητες της τάσης στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Εκεί οι επενδυτές αντιδρούν χωρίς να έχουν ως βάση τα μακροοικονομικά, αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον COVID19.
Τη Δευτέρα στην προτελευταία σύνοδο του Μαρτίου, η αγορά κινήθηκε, σε αρνητικό πεδίο για την πρώτη μόνο ώρα και μετά σε πλήρη ανεξαρτησία από τις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτές έγραφαν σημαντικές απώλειες. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,03%), με την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να καταλήγει στα 39,394 δις ευρώ. Ο ΓΔ με μεταβολή +1,43% οδηγήθηκε στις 558,70 από 550,85 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1348,96 από 1325,38 με κέρδη +1,78%. Ο τζίρος όμως διαμορφώθηκε στα 47,260 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,253 εκατ. Την Τρίτη, οι κυνηγοί κερδών μέσω βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων εκμεταλλεύθηκαν τη διάθεση για ωραιοποίηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων, λόγω λήξης του τριμήνου. Και όντως, η αγορά στο ανοδικό της μέρος έφερε ο ανώτερο εβδομάδας, αλλά οι πιέσεις για ενθυλάκωση κερδών intraday έδωσαν οριακή μεταβολή στην αγορά. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,07% οδηγήθηκε στις 558,30 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1355,92 με μεταβολή +0,52%, γιατί επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,65%). Στο μήνα ο ΓΔ έχασε 22,50%, ο 25άρης -25,42% και ο FTSEM -24,15% το μόνο ανοδικό blue chip στο μήνα του πανικού από τον COVID19 ήταν η ΕΥΔΑΠ. ΕΥΔΑΠ Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,039 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 9,325 εκατ.
Την Τετάρτη, στην πρώτη σύνοδο του Απριλίου, ο ΓΔ, έμεινε σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, κλείνοντας με απώλειες -3,91%, αφού οδηγήθηκε στις 536,45 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1300,75, με μεταβολή -4,07%. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-10,25%), και η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 9) έναντι των καθοδικών (23 από 16). Προκλήθηκε σημαντική πτώση της κεφαλαιοποίησης, που κατέληξε στα 38,365 από 39,583 δις ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,536 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,264 εκατ. Την Πέμπτη η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας κράτησε λιγότερο από 20 λεπτά. Επηρέασαν αρνητικά πάλι οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,38%), αλλά τα σημαντικά κέρδη για ΜΠΕΛΑ +9,94%, ΟΤΕ ΟΤΕ +9,38%, ΤΕΝΕΡΓ +2,39%, και ΜΟΗ +2,36%, αντισταθμίζοντας συνέβαλαν, ώστε ο ΓΔ με μεταβολή +0,93% να κλείσει στις 541,44 μονάδες και ο 25άρης στις 1315,40 με άνοδο +1,13%. Πάλι ο τζίρος περιορίστηκε στα 56,294 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,391 εκατ.
Την Παρασκευή παρά την τάση φυγής διεθνώς, η Αθήνα με μικρές πιέσεις στις Τράπεζες -1,84%, είδε τον ΓΔ να κλείνει στις 540,74 με πτώση -0,13% και ο 25άρης αντίστοιχα στο -0,15% κατέληξε στις 1313,42. Ο τζίρο ήταν ο χαμηλότερος της βδομάδας στα 39,357 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,974 εκατ., με αποτέλεσμα ο μέσο ημερήσιος τζίρος να βουλιάξει στα 57,1 εκατ. και των 0πακέτων στα 5,4 εκατ. ευρώ. Αυτό που υπολογίζουν ως θετικό οι εγχώριοι αναλυτές είναι το φαινόμενο να ανεβαίνουν τα χαμηλά ανά εβδομάδα στις τρεις τελευταίες και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πλέον μεταξύ των 540 και των 470 μονάδων αρκετά επίπεδα στήριξης.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -1,84% αλλά πτώση στον μήνα (Απρίλιο) -3,15%, ο 25άρης στη βδομάδα έχασε -0,79%, και στο μήνα -3,31%. Παράλληλα ο FTSEM, δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή -2,65% και στο μήνα -2,13%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -41,01%, ο 25άρης -42,78% και ο FTSEM -38,63% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.
Η εικόνα της μεταβολής των blue chip στη βδομάδα και στο ποδαρικό για τον Απρίλιο, που είναι παραδοσιακά ανοδικός μήνας δεν είναι ενθαρρυντική. Με κέρδη σε πτωτική εβδομάδα συναντάμε τις ΜΠΕΛΑ +11,57%, ΕΕΕ +6,97%, ΕΛΠΕ +4,62%, ΜΟΗ +2,86%, ΑΡΑΙΓ +1,67%, ΔΕΗ ΔΕΗ +0,,45%, και ΤΕΝΕΡΓ +0,14%. Στον αντίποδα 18 από τα 25 έκλεισαν τη βδομάδα με πτώση και 17 εξ αυτών έχασαν πάνω από τις απώλειες των δεικτών ήτοι ΒΙΟ -16,12%, ΕΥΡΩΒ -15,16%, ΦΡΛΚ -14,64%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -9,91%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -8,88%, ΜΥΤΙΛ -8,71%, ΕΤΕ -6,38%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -6,20%, ΑΛΦΑ -6,15%, ΣΑΡ -5,37%, ΕΥΔΑΠ -5,22%, ΠΕΙΡ -4,84%, ΛΑΜΔΑ -4,66%, ΟΛΠ ΟΛΠ -4,38%, ΑΔΜΗΕ -4,10%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,91%, ΤΙΤC -2,48%, και ΟΤΕ -1,08%.

 


Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Αισιοδοξία με το σταγονόμετρο αποτύπωσαν στα ΣΜΕ του 25άρη
Στη τρίτη σύνοδο του Απριλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό αλλά και σε αρνητικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 1,98 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο, οι 1333,40 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:53. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 12:50 και ήταν οι 1299,92. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1314,92 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1313,42 από 1315,40 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,15% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,192 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Απριλίου ανήλθε σε 931 συμβόλαια με ανώτερο τις 1329,50 και κατώτερο τις 1290,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1315,00 από 1316,50 μονάδες για να εμφανιστούν 3180 από 3057 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. Άλλαξαν επίσης χέρια 229 ΣΜΕ λήξης Μαΐου με ανώτερο τις 1325,00 μονάδες κατώτερο τις 1302,50 και τελευταίες πράξεις στις 1315,00 από 1288,00 μονάδες και έμειναν ανοικτές 173 από 116 θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου, ο όγκος ήταν 1 από 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1325 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 61 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1250 ως τις 1300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1325 και τις 1350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 40 συμβόλαια για puts λήξης Μαΐου για τιμή εξάσκησης τις 1350 μονάδες.
Την Παρασκευή παρά την τάση φυγής διεθνώς, η Αθήνα με μικρές πιέσεις στις Τράπεζες -1,84%, είδε τον ΓΔ να κλείνει στις 540,74 με πτώση -0,13% και ο 25άρης αντίστοιχα στο -0,15% κατέληξε στις 1313,42. Ο τζίρο ήταν ο χαμηλότερος της βδομάδας στα 39,357 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,974 εκατ., με αποτέλεσμα ο μέσο ημερήσιος τζίρος να βουλιάξει στα 57,1 εκατ. και των 0πακέτων στα 5,4 εκατ. ευρώ. Αυτό που υπολογίζουν ως θετικό οι εγχώριοι αναλυτές είναι το φαινόμενο να ανεβαίνουν τα χαμηλά ανά εβδομάδα στις τρεις τελευταίες και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πλέον μεταξύ των 540 και των 470 μονάδων αρκετά επίπεδα στήριξης.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -1,84% αλλά πτώση στον μήνα (Απρίλιο) -3,15%, ο 25άρης στη βδομάδα έχασε -0,79%, και στο μήνα -3,31%. Παράλληλα ο FTSEM, δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή -2,65% και στο μήνα -2,13%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -41,01%, ο 25άρης -42,78% και ο FTSEM -38,63% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.
Η εικόνα της μεταβολής των blue chip στη βδομάδα και στο ποδαρικό για τον Απρίλιο, που είναι παραδοσιακά ανοδικός μήνας δεν είναι ενθαρρυντική. Με κέρδη σε πτωτική εβδομάδα συναντάμε τις ΜΠΕΛΑ +11,57%, ΕΕΕ +6,97%, ΕΛΠΕ +4,62%, ΜΟΗ +2,86%, ΑΡΑΙΓ +1,67%, ΔΕΗ +0,,45%, και ΤΕΝΕΡΓ +0,14%. Στον αντίποδα 18 από τα 25 έκλεισαν τη βδομάδα με πτώση και 17 εξ αυτών έχασαν πάνω από τις απώλειες των δεικτών ήτοι ΒΙΟ -16,12%, ΕΥΡΩΒ -15,16%, ΦΡΛΚ -14,64%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -9,91%, ΕΧΑΕ -8,88%, ΜΥΤΙΛ -8,71%, ΕΤΕ -6,38%, ΟΠΑΠ -6,20%, ΑΛΦΑ -6,15%, ΣΑΡ -5,37%, ΕΥΔΑΠ -5,22%, ΠΕΙΡ -4,84%, ΛΑΜΔΑ -4,66%, ΟΛΠ -4,38%, ΑΔΜΗΕ -4,10%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,91%, ΤΙΤC -2,48%, και ΟΤΕ -1,08%.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services
“Αν την 1η Απριλίου του 2019, μας έλεγαν ότι ένα χρόνο μετά η μισή Ελλάδα θα δουλεύει μέσω internet, θα το θεωρούσαμε Πρωταπριλιάτικό αστείο. Φέτος το αστείο έγινε πράξη.
Τελικά η βιολογική κρίση ανέδειξε τη δυνατότητα της χώρας να εκμεταλλευτεί τη τεχνολογική επανάσταση. Το πόσο καλό θα είναι αυτή το πείραμα για την εργασία, θα το δείξει το μέλλον. Πάντως αποδείχτηκε (βίαια) πως η δυνατότητα υπάρχει.
Σταθεροποιητικά κινήθηκε το χρηματιστήριο τη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ακολουθώντας την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Αυτό φυσικά μας βρίσκει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τιμών, μετά την πρωτοφανή πτώση λόγω κορωνοϊού, αλλά και σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα τιμών για πολλές μετοχές, σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά, λόγω της ανόδου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Τα παραπάνω σταθεροποιούν την κατάσταση και κάνουν τους δείκτες αβεβαιότητας να πέφτουν πάλι, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το τζίρο.
Είναι αξιοθαύμαστο πως η βιολογική κρίση έχει αλλάξει αδιαμαρτύρητα θέματα που θεωρούνταν κεκτημένα και αδιαπραγμάτευτα και το πως όσοι αμφισβήτησαν την γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης στα πρώτα στάδια της κρίσης, τώρα αναγκάζονται να συνταχθούν, πολλές φορές πιεζόμενοι από το κοινωνικό “θέλω” και άλλες φορές από τις δημοσκοπήσεις.
Με τη σταθεροποίηση των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν δημιουργηθεί στηρίξεις στις 515, περίπου, μονάδες και μετά στις 480 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Αντιστάσεις έχουμε στις 580 και στις 600 μονάδες και μετά ανοίγει ο δρόμος για μεγάλο ανοδικό άλμα.
Αυτή την περίοδο το σημαντικό είναι να μην διασπάσουμε την στήριξη στις 515, περίπου, μονάδες, γιατί κάτι τέτοιο είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε νέα χαμηλά.Αν, ενώ η βιολογική κρίση συνεχίσει να κορυφώνεται τις επόμενες βδομάδες, το χρηματιστήριο καταφέρει να διατηρηθεί πάνω από τις 500 μονάδες, υπάρχουν ελπίδες ότι το καλοκαίρι θα αναπληρώσει ένα μέρος των χρηματιστηριακών ζημιών που δημιούργησε η κρίση. Για να συμβεί αυτό, σημαντικό θα είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε συγκεκριμένες εταιρείες και η κρίση να μην αποκαλύψει νέα φαινόμενα τύπου Follie”.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
“Ιδιαίτερα βαρύς ήταν ο ‘λογαριασμός’ του Μαρτίου για την ελληνική αγορά. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου σε 20 συνεδριάσεις έπεσε κατά 19 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας με άνεση τα 7 δισ. ευρώ των απωλειών που παρατηρήθηκαν στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2015, την περίοδο δηλαδή της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου. Στο ναδίρ της πτώσης του Μαρτίου οι απώλειες είχαν φθάσει τα 24 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ποσοστιαίων απωλειών ο Οκτώβριος του 2008 εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία της πιο μεγάλης πτώσης με μηνιαίες απώλειες 27,87%. Ο Μάιος του 2012 ακολουθεί στην δεύτερη θέση με -24,93%, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε ο φετινός Μάρτιος με απώλειες 22,5%. Το ρεκόρ μπορεί να μην ήρθε σε επίπεδο μήνα, ήρθε όμως στο τρίμηνο καθώς το -39,09% είναι μακράν η χειρότερη επίδοση σε τρίμηνο για το Γενικό Δείκτη από το 1999.
Στην Αμερική οι απώλειες τριμήνου στον Dow Jones έφθασαν το 23,2% και είναι το χειρότερο τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 1987 και το χειρότερο πρώτο τρίμηνο όλων των εποχών (124 έτη). Η εμφάνιση της έντασης των απωλειών που έλαβαν χώρα το Μάρτιο μπορούν να θεωρηθούν σπάνιες και στην κατανομή συχνοτήτων, με βάση την ιστορική παρουσία των φαινομένων, βρίσκονται στο τέλος της ουράς των κατανομών ενδεχομένων, επιβεβαιώνοντας και χρηματιστηριακά την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας που ζει ο πλανήτης.
Ο Απρίλιος είναι μήνας που είθισται να κλείνει θετικός, έχει μια δυνατή παράδοση αφού ακόμα και το 2008 ήταν ο μοναδικός που έκλεισε με κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Πέρα από τα στατιστικά ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος μήνας, καθώς υπάρχουν προσδοκίες ότι η πανδημία θα ξεπεράσει το σημείο αιχμής και τα νούμερα των κρουσμάτων θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αισθητή κάμψη στην πορεία του μήνα.
Η κλίμακα στην οποία θα εμφανιστεί η κάμψη των κρουσμάτων (Ευρώπη και Αμερική) θα είναι και ο βασικός καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης των αγορών. Ήδη υπάρχει μια αίσθηση αναμονής στις αγορές, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κορεσμός στις καμπύλες εμφάνισης κρουσμάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην καλύτερη θέση όλων, λόγω της πολύ έγκαιρης λήψης μέτρων.
Προς το παρόν, κάθε αντίδραση που έχει παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά προέρχεται από… βραχυπρόθεσμη φθήνια, ή από την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων. Επομένως, το ζητούμενο για την αλλαγή της τάσης παραμένει ο διεθνής παράγοντας και η ουσιαστική αλλαγή στα νούμερα εμφάνισης των κρουσμάτων αφού οι θεραπείες, ή το εμβόλιο που θα έδινε μια δραστική απάντηση στο φαινόμενο, φαίνεται να χρειάζεται ακόμα μερικούς μήνες.
Τεχνικά, οι 515 μονάδες παραμένουν στην θέση τους ως βραχυπρόθεσμο πεδίο στήριξης και αυτό είναι ένα “συμπαθητικό νέο” για τους αγοραστές, καθώς ο γενικός δείκτης επιχείρησε για μια ακόμα φορά να υπερβεί τις 580 μονάδες χωρίς επιτυχία.
Στην επιστροφή από την ζώνη αντίστασης ο γενικός δείκτης δεν “πλήρωσε” νέα χαμηλά, αντιθέτως περιορίστηκε σε μια μάλλον μετριοπαθή διόρθωση με περιορισμένους τζίρους. Οι χαμηλοί τζίροι βάζουν μια υποψία εκτόνωσης ενός σημαντικού φορτίου πωλήσεων και σε συνδυασμό με την διαφοροποίηση μερίδας μετοχών του ταμπλό, που αρχίζουν να εμφανίζουν πιο ανθεκτική συμπεριφορά στις πιέσεις ο γενικός δείκτης διατηρεί αρκετές πιθανότητες να δει άμεσα επίπεδα διαπραγμάτευσης άνω των 600 μονάδων.
Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τον γενικό δείκτη να εκτονώνει την κίνησή του στις 650 μονάδες, επίπεδο το οποίο ταυτίζεται με το 38,2% της κίνησης που έχει μεσολαβήσει μεταξύ υψηλού και χαμηλού έτους. Σε αυτό συναινούν και οι ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνες υποτιμητικής υπερβολής, σε εβδομαδιαία βάση.
Την Τρίτη 7 Απριλίου η Quest ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης, την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα και η Lamda Development, ΛΑΜΔΑ ενώ χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,045 ευρώ/μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Profile.
Στις 9 Απριλίου η AS Company και η ΕΥΔΑΠ παίρνουν σειρά για να δημοσιεύσουν τα οικονομικά πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς.
Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή η ελληνική αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών. Σε ότι αφορά τις εταιρικές δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, μάλλον θα πρέπει να αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού των ανακοινώσεων για τις υπόλοιπες εισηγμένες, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι δίνει παράταση στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης έως το τέλος Ιουνίου”.
Σήμερα
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα μετά την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για την περικοπή της παραγωγής, διατηρώντας ζωντανές τις ανησυχίες για υπερπροσφορά, ενώ οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από την επιβράδυνση των θανάτων και των νέων κρουσμάτων που σχετίζονται με τον COVID19.
Η τιμή του Brent μειώθηκε κατά 3 δολάρια στις αρχές των ασιατικών συναλλαγών μετά την είδηση πως Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανέβαλε μια συνάντηση για ένα πιθανό σύμφωνο για τη μείωση της παραγωγής έως την Πέμπτη. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι ειδήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποιες πωλήσεις στις αγορές συναλλάγματος.
Οι επενδυτές μετοχών εξέτασαν τα θετικά δεδομένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, τα οποία ανέφεραν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ, σημείωσαν άνοδο άνω του 1,5% στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές σήμερα, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα διαπιστώσει μια «ισοπέδωση» της καμπύλης του κοροναϊού.
Οι επενδυτές έμειναν παρηγορημένοι από το γεγονός ότι τα περιστατικά COVID-19 φάνηκαν να φθάνουν στο αποκορύφωμά τους στην Ευρώπη, ενώ η Ιταλία βλέπει τον αριθμό των ασθενών στην εντατική φροντίδα να πέφτουν για δεύτερη συνεχή ημέρα.
Στην Ασία, ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας πρόσθεσε 0,5% αρχικά αλλά στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +4,04%, ο Ιαπωνικός Nikkei αυξήθηκε κατά 0,2% αρχικά αλλά στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +2,88% ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας ανέβηκε αρχικά +1,4% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +2,75%.
Αυτό άφησε τον ευρύτερο δείκτη MSCI των ασιατικών μετοχών εκτός της Ιαπωνίας αυξημένο κατά 0,1% αρχικά αλλά στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +1,99%. Οι αγορές της Κίνας έκλεισαν για δημόσιες αργίες.

Πηγή: neftemporiki.gr


Κέρδος online   6/4/2020 10:46

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: