• TwitterFacebookRss feed

ΧΑ: Ρελάνς και άνοδος στο τέλος της συνεδρίασης

Συνεδρίαση δύο όψεων η σημερινή, που ξεκίνησε με ευδιάκριτες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, καθώς το Χ.Α. επεδίωξε να ακολουθήσει τον, αρχικά, θετικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών, όταν όμως οι τελευταίες παρέδωσαν τα αρχικά τους κέρδη, το ελληνικό χρηματιστήριο γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και χρειάστηκαν οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, προκειμένου να επιστρέψει το “πράσινο” στον γενικό δείκτη.

Σημαντικό ρόλο στο θετικό ξεκίνημα των αγορών έπαιξε η σημερινή ανοδική αντίδραση στις τιμές του πετρελαίου, ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά τις 15.30, όταν ανακοινώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

 

 

Ρόλο “ταγού” στην αλλαγή του κλίματος έπαιξε ο τραπεζικός κλάδος, που ήταν ο πρώτος που γύρισε στο “κόκκινο” εγκλωβίζοντας τους πρωινούς αγοραστές (οι τελικές δημοπρασίες καλυτέρευσαν κάπως τις εντυπώσεις), ενώ οι επιλεκτικές τοποθετήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την μικτή εικόνα στο ταμπλό του μη τραπεζικού 25αρη.

 

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι στα υψηλά ημέρας, το σύνολο των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών ήταν με θετικό πρόσημο, εικόνα που άλλαξε δραματικά στην συνέχεια.

 

Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,743%.

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, “όποτε υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές, οι ενεργοί επενδυτές ψάχνουν να βρουν τι ήταν αποτελεσματικό σε παρόμοιες κρίσεις και ‘ξεσκονίζουν’ τις ίδιες στρατηγικές. Όμως η κρίση του κορωνοϊού είναι περιοριστική, διότι φαίνεται ταυτόχρονα και σαν μωσαϊκό πολλών προηγούμενων κρίσεων, αλλά και σαν μια παντελώς νέα κρίση. Ο κορωνοϊός είναι μια πανδημία χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή. Όσο πιο σύντομα μάθει ο χρηματοοικονομικός κλάδος να μη βασίζεται σε πρότυπα και το αποδεχθεί αυτό, τόσο το καλύτερο”.

 

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμιά μακροπρόθεσμη ορατότητα για την παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις, από τις επιπτώσεις της καραντίνας και της πανδημίας, τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στο ελληνικό χρηματιστήριο, κυριαρχούν οι traders και τα απόλυτα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα πονταρίσματα, με αποτέλεσμα το volatility να έχει “χτυπήσει κόκκινο”.

 

Αυτό το τελευταίο, πολύ απλά διότι οι πρωινοί αγοραστές δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, προκειμένου να αποφύγουν νέους εγκλωβισμούς, αν μέσα στην διάρκεια της συνεδρίασης αλλάξουν δραματικά κλίμα και διαθέσεις.

 

Με αυτά τα δεδομένα, τοποθετήσεις μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα συνεχίζουν να αποτελούν έως και “σπάνιο είδος”, ενώ οι όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες είναι “στα σκαριά”, μετατίθενται για αργότερα, είτε γιατί απαιτούνται νέες τιμολογήσεις των εταιρειών και των θεμελιωδών τους, είτε για να μην “καούν” από το κακό “timing”.

 

“Θερμοκήπιο” μεταβλητότητας παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα, με τον κλαδικό του δείκτη να μην έχει κανένα πρόβλημα, από κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, να γυρίσει σε απώλειες που πλησίασαν το 7% (!)

 

Συμπερασματικά, οι επικρατούσες συνθήκες στο ελληνικό χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στο τραπεζικό ταμπλό, απαγορεύουν κάθε ενασχόληση στα χαρτοφυλάκια που δεν κινούνται με γρήγορα “αντανακλαστικά”, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν το χρηματιστηριακό ρητό που αναφέρει, “όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, μην κάνεις τίποτα” (!)

 

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι “οι ‘sellers’ δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη” και ότι “ουσιαστική ανάκαμψη στις αγορές και όχι βραχύβια ανοδικά διαλείμματα, θα σημειωθεί μόνο όταν υπάρξουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, δύσκολα οι αγορές θα επαναπροσεγγίσουν, με κίνηση ‘μονομπλόκ’ τα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς οι ‘buyers’ θα βρουν μπροστά τους στρατιές εγκλωβισμένων. Έχει προστεθεί ένα γιγάντιο ποσό χρέους, ενώ αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η εξάρτηση από τις κινήσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών. Μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα, οι κινήσεις ασανσέρ, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών”.

 

Από εκεί και πέρα, πολλοί από τους εγχώριους αναλυτές έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τα σενάρια για την “επόμενη μέρα” εστιάζοντας στις εισηγμένες που θα επηρεαστούν λιγότερο από το “lockdown” και που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους αυξημένη ρευστότητα και χαμηλό, αν όχι μηδενικό, τραπεζικό δανεισμό.

 

Ξεκινώντας και σήμερα από το τραπεζικό ταμπλό, όπου το volatility “έδωσε ρέστα”, η μετοχή της Alpha BankΑΛΦΑ +1,03% (+1,03%, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών) κινήθηκε μεταξύ 0,6552 (+5,51%) και 0,591 ευρώ (-4,83%), της Εθνικής (-7,94%) μεταξύ 1,163 (+4,96%) και 1,0055 ευρώ (-9,25%), της Eurobank (-3,29%) μεταξύ 0,3747 (+4,43%) και 0,333 ευρώ (-7,19%) και της Πειραιώς (-6,56%) μεταξύ 1,28 (+4,92%) και 1,11 ευρώ (-9,02%).

 

Αν και “η επανάληψη είναι αδελφή της ανοίας” η στήλη θα επαναλάβει πως σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσοι δεν επιμένουν στο ημερήσιο trading, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν επιφυλακτική στάση, όσο η Alpha BankΑΛΦΑ +1,03% αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,97 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,38 – 1,42 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,45 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 1,50 ευρώ.

 

Τουλάχιστον αξιοσημείωτο ήταν το εύρος μέσα στο οποίο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, με υψηλό τις 335,49 (+4,22%) και χαμηλό τις 299,53 μονάδες (-6,95%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 306,82 (-4,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 311,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,38%.

 

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα ο τραπεζικός δείκτης έδωσε σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 382 μονάδων. Ύστατη στήριξη στην ζώνη 266 – 250.

 

Ερχόμενοι στα μη τραπεζικά blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (+1,86%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,65%), ΔΕΗ (+0,09%), ΕΥΔΑΠ (+0,16%), Motor Oil (+2,36%), Jumbo (+9,94%), ΟΛΠ (+0,13%), ΟΤΕ (+9,38%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,39%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Μυτιληναίος.

 

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Viohalco (-3,80%), μετά την ανακοίνωση για μηνιαία αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των εγχώριων εργοστασίων χάλυβα. Χάθηκε η στήριξη στα 1,54 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 1,36 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 1,36 ευρώ. Ο τίτλος κινείται σε χαμηλά 38 μηνών.

 

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, μετά τα αποτελέσματα χρήσης 2019 που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ (-4,22%).

 

Αν οι πωλητές συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 2,99 και 2,76 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 3,71 ευρώ.

Πηγή euro2day.gr


Κέρδος online   2/4/2020 18:07

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: