• TwitterFacebookRss feed

UBS: Μέσα του 2021 το investment grade για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στα μέσα του 2021 καταθέτει σε ανάλυσή της η UBS. Υποστηρίζει δε ότι σε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον έως τότε η ΕΚΤ ίσως έχει τερματίσει την αγορά ομολόγων μέσω του QE, αν και η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να κατανείμει κάποιες επανεπενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το QE συνεχίζεται, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περισσότερες μηνιαίες αγορές και αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις.

 

Ακόμα και έτσι, πάντως, η UBS επισημαίνει ότι οι ελληνικές αποδόσεις σε επίπεδα ανάλογα με αυτές των ιταλικών ομολόγων (αξιολόγηση BBB) μπορεί μόνο να δικαιολογηθεί αν η χώρα μας παραμείνει σε ένα δυνατό μονοπάτι ανάκαμψης, ενώ η θέση της Ιταλίας χειροτερέψει. Η εκτίμηση των αναλυτών, όμως, είναι ότι η τελευταία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει καλύτερα μιας ύφεσης. Για το λόγο αυτό διατηρεί τους ιταλικούς τίτλους στη λίστα προτίμησης και τα ελληνικά ομόλογα με λήξη πέραν της τριετίας σε σύσταση «πώλησης».

 

Οι αξιολογήσεις και τα σενάρια για αγορές από ΕΚΤ
Η Ελλάδα έχει πετύχει μια σειρά αναβαθμίσεων από την κρίση του 2015. Η Fitch την αναβάθμισε πρόσφατα σε ΒΒ με θετικό outlook. Μαζί με την DBRS (BB low, με θετικό outlook), είναι οι δυο οίκοι που τείνουν να δίνουν υψηλότερες αξιολογήσεις σε σχέση με την S&P (BB-, θετικό outlook) και τη Moody’s (Β1, σταθερό outlook).

Η UBS σημειώνει ότι αναμένει περαιτέρω αναβαθμίσεις καθώς και οι τρεις οίκοι – πλην της Fitch – έχουν προγραμματισμένες αξιολογήσεις ως τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαϊου, αλλά δεν αναμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει την επενδυτική αξιολόγηση εντός του έτους. Ακόμη και εάν οι τρεις οίκοι αναβαθμίσουν την Αθήνα κατά μία βαθμίδα, καμία αξιολόγηση δεν θα υπερβαίνει το ΒΒ, που απέχει δυο βαθμίδες από την επενδυτική αξιολόγηση (ΒΒΒ-).

Οι περισσότεροι πάροχοι δεικτών απαιτούν μια μέση επενδυτική αξιολόγηση για να συμπεριλάβουν τα ομόλογα σε δείκτες αναφοράς που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί επενδυτές. Η ΕΚΤ ζητά μία τουλάχιστον επενδυτική αξιολόγηση από τους οίκους για να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων. Μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα. Το μερίδιο της χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ (σ.σ. το «κεφαλαιακό κλειδί» η capital key) της ΕΚΤ είναι στο 2,5%, κάτι που σημαίνει μηνιαίες αγορές περίπου 275 εκατ. ευρώ με βάση τους όρους στο τρέχον πρόγραμμα αγορών της κεντρικής τράπεζας.

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ, το μερίδιο της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας θα αντιστοιχούσε σε τίτλους αξίας περίπου 49 δισ. ευρώ. Όμως η ΕΚΤ εξετάζει και τα ομόλογα που ήδη κατέχει, έχοντας ήδη αποκτήσει ομόλογα ύψους 5,2 δισ. ευρώ πριν τη χρεοκοπία του 2012 (που θα υποχωρήσουν στα 3,8 δισ. ευρώ μετά από μία πληρωμή τον Ιούνιο). Αυτό θα μειώσει το ανώτατο επίπεδο ομολόγων που μπορούν να αποκτηθούν από την ΕΚΤ στα 45 δισ. ευρώ περίπου.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι σε μορφή χαμηλότοκων δανείων από τον ESM, η χώρα έχει διαπραγματεύσιμα ομόλογα μόλις 51 δισ. ευρώ. Με βάση όμως και τον περιορισμό του 33% ανά έκδοση, το ανώτατο επίπεδο αγορών τίτλων από την ΕΚΤ διαμορφώνεται στα 16,9 δισ. ευρώ, που μπορούν να αυξηθούν με νέες εκδόσεις ομολόγων.


Κέρδος online   20/2/2020 14:04

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο:
NoviCap
Αναρτήθηκε 20/2/2020 2:18:27 μμ
Γεια σας, κυρίες και κύριοι Καλώς ήρθατε στον προμηθευτή οικονομικών υπηρεσιών της NoviCap (novicapserviceprovider@gmail.com) Χρειάζεστε γρήγορη χρηματοδότηση για την επιχείρησή σας; Η NoviCap προσφέρει ευέλικτη επιχειρηματική γραμμή πίστωσης, factoring τιμολογίων και επιλογές προθεσμιακών δανείων προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας. Το online δανεισμό της NoviCap προσφέρει δάνεια για την αυτοκινητοβιομηχανία, την οικιακή βελτίωση και σχεδόν οτιδήποτε άλλο, με χαμηλά επιτόκια για εκείνους που χρειάζονται επειγόντως οικονομική βοήθεια. ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΒΙΚΑΠ Η NoviCap, που ιδρύθηκε το 2015, είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές δανείων στον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, χρησιμοποιούν την υπηρεσία NoviCap δωρεάν σε απευθείας σύνδεση για να βρουν τη χρηματοδότηση περιηγώντας πολλαπλά προϊόντα δανείων από τα μεγάλα προγράμματα δανεισμού δικτύου μας. Η NoviCap παρέχει χρηματοδότηση με γρήγορο, ευέλικτο και διαφανή τρόπο, προσφέροντας στους επαγγελματίες επενδυτές την ευκαιρία να επενδύσουν σε βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία που αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. ΤΥΠΟΙ ΔΑΝΕΙΩΝ Το NoviCap προσφέρει μια ποικιλία επιλογών δανείου, όπως: • Γραμμή επιχειρηματικής πίστης • Δάνειο SBA • Βραχυπρόθεσμο δάνειο • Προώθηση μετρητών στο εμπόριο • Επιχειρηματικό δάνειο •Προσωπικό δάνειο • Χρηματοδότηση εξοπλισμού • Εμπορική υποθήκη • Χρηματοδότηση Εισπρακτέων Λογαριασμών • Δανείου εκκίνησης • Δάνειο απόκτησης επιχειρήσεων Εάν χρειάζεστε οικονομικές λύσεις για τη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης, το NoviCap είναι το μέρος που πρέπει να πάτε. ΠΑΡΑΓΩΓΗ √Μπορείτε να δανειστείτε από € 2.000 έως € 50 εκατομμύρια √Πάρτε πληρωμή σε 48 ώρες √ Περιορίστε την εξάρτηση της τράπεζάς σας √Δεν υπάρχουν κρυφά τέλη ή προϋποθέσεις Εάν χρειάζεστε ένα επείγον δάνειο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ, απλά μας στείλετε ένα μήνυμα μέσω ταχυδρομείου. Email: novicapserviceprovider@gmail.com