• TwitterFacebookRss feed

Ξεπέρασε τις 940 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε  σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να ξεπερνά τις  940 μονάδες 

 

Πράγματι , ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 940,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 932,14 μονάδων (-0,22%) και 940,20 μονάδες (+0,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 559 χιλ. τεμάχια.

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,74%, στις 2.352,66 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.255,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,95% στις 887,97 μονάδες.

 

Ο Σαράντης έκλεισε με άλμα 3,23%, με τις Eurobank, Jumbo, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2% και τις Aegean, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι ΟΛΠ, Coca Cola, Εθνική, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

 

Αντίθετα ο Φουρλής έχασε 1,03%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Λάμδα, Titan, Motor Oil, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Ο ΟΤΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Με κέρδη έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και με μικρά βήματα έχει ολοκληρώσει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ανακάμπτοντας από τις 919 μονάδες πλησίον των 940 μονάδων, οι οποίες μάλιστα "κατακτήθηκαν" στο φίνις της σημερινής συνεδρίασης.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,64% στις 940,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 932,14 μονάδων (-0,22%) και 940,20 μονάδες (+0,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 559 χιλ. τεμάχια.

Στις 940 μονάδες μετά το ανοδικό 5x5 το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,74%, στις 2.352,66 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.255,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,95% στις 887,97 μονάδες.

Μπορεί να δείχνει την εντύπωση της συσσώρευσης, όμως το Χρηματιστήριο επιβεβαίωσε και σήμερα τη θετική στάση των αγοραστών, οι οποίοι αθόρυβα και επιλεκτικά έχουν οδηγήσει τον γενικό δείκτη στην πέμπτη ανοδική του συνεδρίαση. Και μπορεί τα σωρευτικά κέρδη να είναι μικρά, και ευκόλως αναιρούμενα, όμως ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στις 940 μονάδες, παραμένοντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από τις κρίσιμες 932 μονάδες.

Το ενδιαφέρον, επίσης, στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν και ο τζίρος, ο οποίος κινήθηκε κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων ημερών, σε μία ημέρα που οι αμερικανικές "εντολές" εξάλειψαν λόγω της αργίας της Wall Street. Βέβαια, τα επίπεδα της συναλλακτικής δραστηριότητας είναι χαμηλά, με τους περισσότερους αναλυτές να επισημαίνουν ότι για να κάνει τη διαφορά η αγορά και να διαφύγει ανοδικά πλησίον των 1.000 μονάδων χρειάζονται συναλλαγές που να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Oceanwood φαίνεται ότι αναθεωρεί τη short στρατηγική της, καθώς από τις αρχές του έτους έχει προβεί σε τρεις μειώσεις της ανοιχτής της θέσεις στην Εθνική. Από το 1,61% που άρχισε τη χρονιά, σήμερα έγινε γνωστό ότι πλέον κατέχει short θέση της τάξεως του 1,27% της Εθνικής, ενώ το 0,75% της ανοιχτής θέσης στη Eurobank είναι σταθερό από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά διψά για επιχειρηματικά νέα, γεγονός που μπορεί να της προσδώσει νεύρο που της λείπει. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα ανοίγει την όρεξη στις εισηγμένες που μπορούν να διαθέσουν χρήματα να το κάνουν κάτι που συντηρεί το ενδιαφέρον στις εταιρίες με ταμείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά αναμένει τα νέα δεδομένα για τον τραπεζικό κλάδο που είναι και αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά. Από την άλλη τρίμηνο με τρίμηνο παρακολουθούμε την αύξηση του ΑΕΠ που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία ενώ αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν και οι αναβαθμίσεις από τους οίκους με την κυβέρνηση να συνεχίζει την έκδοση νέων ομολόγων.

Την ίδια ώρα, η αγορά αναμένει τις διαβουλεύσεις που ξεκινούν σήμερα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο να προωθεί τη θέση για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από άμεση ή έμμεση μείωση των πλεονασμάτων. Και τούτο ώστε μπορέσει να εφαρμόσει την πρωθυπουργική πρόθεση εμπροσθοβαρούς μείωσης των φόρων και των εισφορών για να αυξηθεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων. Οι επικεφαλής των Θεσμών έχοντας πλέον λάβει την "εικόνα" από τα κλιμάκια που είχαν διαδοχικά ραντεβού με το ελληνικό επιτελείο όλη την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινούν την κάθοδο τους για την Πέμπτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση.

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης έκλεισε με άλμα 3,23%, με τις Eurobank, Jumbo, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2% και τις Aegean, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι ΟΛΠ, Coca Cola, Εθνική, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ο Φουρλής έχασε 1,03%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Λάμδα, Titan, Motor Oil, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Ο ΟΤΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή.


Κέρδος online   20/1/2020 18:45

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: