• TwitterFacebookRss feed

Θετικά και σήμερα το Χρηματιστήριο

Θετικά έκλεισε και την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένοντας πάνω από τις 720 μονάδες και αφήνοντας εβδομαδιαία κέρδη με κέρδη  1,33%

 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 722,12 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 718,60 μονάδων (-0,18%) και 727,27 μον. (+1,02%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 43,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,38 εκατ. τεμάχια.

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 1.879,11 μονάδες, ενώ στο -1,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.140,31 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 584,65 μονάδες.

 

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,33%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,41%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 6,54%.

 

Ο Σαράντης σημείωσε κέρδη 2,25%, με τις Βιοχαλκο, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Φουρλή να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank, Aegean, Grivalia, Jumbo, ΕΧΑΕ και Τιτάν.

 

Αντίθετα  Ελλάκτωρ και ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, κλείνοντας με απώλειες 2,35% και 2,02% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό της -1,48%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank. 

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μπορεί να δυσκολεύτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά τελικά κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο και σήμερα, συντηρώντας μάλιστα και τα κέρδη του τετραημέρου και την παραμονή του πάνω από τις 720 μονάδες, επιτρέποντας επίσης και την ενθυλάκωση μέρους των κερδών σε επίπεδο τίτλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 722,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 718,60 μονάδων (-0,18%) και 727,27 μον. (+1,02%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,38 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 1.879,11 μονάδες, ενώ στο -1,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.140,31 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 584,65 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,33%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,41%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 6,54%.

Τελικά η διόρθωση της προηγουμένης εβδομάδας αποδείχθηκε σύντομη και ελεγχόμενη καθώς ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε εκ νέου σε θετικό πρόσημο αυτή την εβδομάδα. Όπως παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, η κατά μία μικρότερη σε συνεδριάσεις εβδομάδα ουδόλως πτόησε το ενδιαφέρον με τις μέσες  ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.

Αν και οι αποδόσεις δεν είναι ομοιόμορφες το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων από όλο το φάσμα της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ ενώ παρατηρούνται μετά από αρκετό καιρό ικανοποιητικές εισροές τόσο στην θεσμική διαχείριση όσο και σε κωδικούς ιδιωτών.

Η σημαντική κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου της Αεροπορίας Αιγαίου είχε ανάλογη συνέχεια και στο Χρηματιστήριο, βελτιώνοντας αφενός την οπτική για νέες εκδόσεις, επαναφέροντας αφετέρου μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης προς την ελληνική αγορά εταιρικών αξιογράφων.

Η βασική είδηση της εβδομάδας που έδωσε νέες ανάσες ανόδου στην Αγορά είναι η διαφαινόμενη αποφυγή πρόωρων εθνικών εκλογών το 2020 με αφορμή την προεδρική εκλογή. Η ψήφιση με πλειοψηφία άνω των 2/3 των βουλευτών του κοινοβουλίου του σχετικού άρθρου δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις φετινές εκλογές να περάσει τη σχετική διάταξη εφόσον το επιθυμεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είχε επισημανθεί ως παράγοντας αβεβαιότητας που λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου την επόμενη εκλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθυστέρηση εγχειρημάτων αποκρατικοποιήσεων, πώλησης κόκκινων δανείων, εξόδου στις αγορές, αποκρατικοποιήσεις κλπ. Η ανατιμολόγηση ενός τόσο σημαντικού ρίσκου ως προς το θετικότερο αρκούσε για να εξηγήσει την εικόνα της Αγοράς παρά τις επισημάνσεις της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ και της αναβολής της έγκρισης της δόσης από το Eurgroup την περασμένη Δευτέρα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο επανήλθε δριμύτερος πάνω από τις 700 μονάδες μετά από μια μάλλον αναμενόμενη διόρθωση αλλά σημείωσε νέο υψηλό έξι μηνών και μάλιστα με ιδιαίτερα ικανοποιητικές συναλλαγές. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι διορθώσεις εξαντλούνται ενδοσυνεδριακά και μπορούν να θεωρηθούν "βατές" ως προς την προσφορά που βγαίνει δεδομένων των πολύ ικανοποιητικών κερδών που έχουν σημειωθεί στο δίμηνο ράλι ανόδου του ΓΔ.

Τα δύσκολα πλέον ξεκινούν από τις 745 μονάδες, μια ζώνη τιμών όπου έως τις 800 μονάδες παρουσιάζει διαδοχικές αντιστάσεις που έρχονται από τις κορυφές τιμών του περυσινού καλοκαιριού. Η υπέρβαση όλων αυτών των... οροσειρών ως το ορόσημο των 800 μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση έχει όμως μια ισχυρή υπόσχεση ανοδικού περιθωρίου που δυνητικά θα μπορούσαν να φτάσουν τον Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες.

Προς το παρόν τα κλεισίματα των συνεδριάσεων κοντά στα υψηλά ημέρας αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι η δυναμική συντηρείται και η τάση παραμένει ελεγχόμενη από τους αγοραστές. Συμπερασματικά θα αναμέναμε μια πρώτη απόπειρα δοκιμής των 745 μονάδων την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι τζίροι εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικοί και η αγοραστική διάθεση με εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές παραμένει παρούσα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης σημείωσε κέρδη 2,25%, με τις Βιοχαλκο, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Φουρλή να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank, Aegean, Grivalia, Jumbo, ΕΧΑΕ και Τιτάν.

Στον αντίποδα,  Ελλάκτωρ και ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, κλείνοντας με απώλειες 2,35% και 2,02% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό της -1,48%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank. Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ΑΔΜΗΕ.


Κέρδος online   15/3/2019 18:37

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: