• TwitterFacebookRss feed

Αγοραστική ευκαιρία ή η αρχή ενός νέου κραχ στις αγορές; Τι λένε οι αναλυτές

H σχεδόν ασταμάτητη bull market η οποία έφτασε τα εννέα χρόνια, βρήκε τον... δάσκαλό της στις φοβίες της Wall Street για την αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που θα φέρει μαζί του την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, παρασύροντας τις αγορές σε κάθε άκρη του κόσμου στο βαθύ κόκκινο.

 

 

Κίνηση που εξαφάνισε τα κέρδη που σημείωναν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες από τις αρχές της χρονιάς, με τον ιό της διόρθωσης να μεταδίδεται και στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

 

 

Μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις έχουν "εξαφανιστεί" από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών αγορών 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που μόλις πριν μία εβδομάδα οι διεθνείς δείκτες χτυπούσαν πολυετή ή και ιστορικά υψηλά.

 

Οι διεθνείς αναλυτές "γέρνουν" περισσότερο προς την πλευρά μίας μικρούς διάρκειας, πολυαναμενόμενης διόρθωσης η οποία θα μειώσει τις πιέσεις στις "τεντωμένες" αποτιμήσεις των μετοχών, δημιουργώντας παραθυράκι για νέα είσοδο στις αγορές, παρά την αρχή της bear market και ενός μίνι-κραχ.

 

Η Natixis συνιστά ηρεμία και διατηρεί θετική στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές, λέγοντας ότι η τρέχουσα διόρθωση δημιουργεί μια ευκαιρία αγοράς και ότι η μεγαλύτερη μεταβλητότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκλιση από τα assets των Η.Π.Α. "Φαίνεται ότι τελικά ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων που αναμενόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της ροής των πληθωριστικών ειδήσεων (λόγω της επιτάχυνσης των μισθών ειδικότερα), της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και της επιστροφής των κινδύνων στις ΗΠΑ (αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος), αλλά είναι λιγότερο δικαιολογημένη στην ευρωζώνη, όπου τα επίπεδα των επιτοκίων φαίνονται λιγότερο υπερβολικά, " σημειώνει η Natixis. "Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε αναζωπύρωση της μεταβλητότητας και δείχνουν προς μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων των Η.Π.Α. και αυτών του ευρώ".

 

"Δεν έχουμε αντιληφθεί πανικό μεταξύ των επενδυτών σε μετοχές, αλλά η νευρικότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες", σημειώνει η RBC, λέγοντας ότι η διόρθωση είχε ήδη καθυστερήσει αρκετά. Ωστόσο, "προς το παρόν είμαστε αγοραστές στη βουτιά", λένε οι στρατηγικοί αναλυτές της καναδικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι η εποικοδομητική τους στάση για τις μετοχές, δεν αλλάζει.

 


"Η οικονομική απαισιοδοξία δεν είναι ο λόγος πίσω από το sell-off", γράφουν στρατηγικοί αναλυτές της Bespoke Investment Group. Αναφερόμενοι στην πρόσφατη αύξηση των εκτιμήσεων των κερδών ανά μετοχή (EPS), υποστηρίζουν ότι "αυτό αφορά την αποτίμηση της εύλογης αξίας και όχι τα κέρδη ... γεγονός που προκαλεί πολύ λιγότερη ανησυχία για τις επιπτώσεις.Ο Marko Kolanovic, αναλυτής της JP Morgan υπογραμμίζει ότι υπάρχει "μαζική απόκλιση" μεταξύ των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και της κίνησης των τιμών μετοχών. Τα γρήγορα sell-offs, όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα, μπορούν επίσης να ακολουθηθούν από δυναμικά ριμπάουντ της αγοράς, τονίζει.

 

Ο τακτικός δείκτης της Credit Suisse αγγίζει πλέον το υψηλότερο επίπεδο υπερβολής των τελευταίων 12 ετών, ωστόσο η τράπεζα δεν το ερμηνεύει ακόμη ως σήμα πώλησης. "Τόσο ο τακτικός δείκτης όσο και ο δείκτης ψυχολογίας της αγοράς έχουν δώσει πολύ πιο επιτυχημένα σήματα buy παρά sell: η ευφορία διαρκεί περισσότερο από τον πανικό!", όπως τονίζει ο αναλυτής της τράπεζας, Andrew Garthwaite. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι εξαιρετικά ισχυρές αναθεωρήσεις κερδών, τα υψηλά risk premiums στις μετοχές, η υπερβολική ρευστότητα και οι ροές κεφαλαίων, είναι υποστηρικτικά για τις μετοχές".

 

Όπως επισημαίνει η Credit Suisse, αυτό που βλέπουμε είναι μία υγιής διόρθωση η οποία θα δημιουργεί ευκαιρίες για τους επενδυτές μετοχών.

 

"Μην ακολουθείτε τον παγκόσμιο πανικό και πουλήσετε τις μετοχές που κατέχετε ακόμα", σημειώνει από την πλευρά της η UBS. Η βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και της κερδοφορίας, καθώς και η συνέχιση των κερδών στις αναδυόμενες αγορές, θα αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα. Η μεγαλύτερη βουτιά από τον Σεπτέμβριο του 2016 που σημειώθηκε στην Wall Street την περασμένη Παρασκευή θα πρέπει να κριθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του δείκτη S&P 500 χωρίς πτώση μεγαλύτερη από 5% για περισσότερες από 400 ημέρες, που είναι το μεγαλύτερο σερί από το 1950. "Δεν πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή να μειώσουμε την έκθεση στις μετοχές", σημειώνει η UBS. "Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίσουν να αυξάνονται με τον πρόσφατο ρυθμό, εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αρχίσουν να αυξάνονται περαιτέρω ή εάν αρχίσουν να στέλνουν οι κεντρικές τράπεζες περισσότερα επιθετικά σήματα, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε αυτήν την προοπτική ".

πηγή capital.gr


Κέρδος online   7/2/2018 7:30

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: