• TwitterFacebookRss feed

Moody's: Μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή η Κορέα-Σενάρια και επιπτώσεις

Η Moody's εξετάζει δύο σενάρια για μία ενδεχόμενη σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο: μια σύντομη, τοπική σύγκρουση ή μια ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση.

 

 

Μια σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο θα μπορούσε να φέρει αναταραχές στις παγκόσμιες επιχειρήσεις, καθιστώντας τη «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για την πιστοληπτική ποιότητα στην Ασία», σύμφωνα με την Υπηρεσία Επενδυτών της Moody's.

 

 

Ένα τέτοιο σενάριο παραμένει «γεγονός χαμηλής πιθανότητας», ανέφερε η Moody's σε νέα έκθεση της, μετά τη νέα ρητορική από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά, εάν οι τρέχουσες εντάσεις εξελίσσονταν σε πλήρη στρατιωτική δράση, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τεράστιες.

 

 

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θεωρούνται ως η μεγαλύτερη επίπτωση από οποιαδήποτε σημαντική σύγκρουση που θα αφορούσε Ουάσινγκτον, Σεούλ και Πιονγιάνγκ, αλλά η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει επίσης, δήλωσε η Moody's.

 

 

Στην έκθεση δεν συζητήθηκε το χειρότερο σενάριο της χρήσης των πυρηνικών όπλων, αλλά επικεντρώθηκε στην πιστοληπτική ποιότητα για χώρες και βιομηχανίες σε κίνδυνο. Εάν η σύγκρουση διαρκέσει λίγες εβδομάδες, η Moody's προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει χτύπημα στην οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας λόγω πιθανής καταστροφής παραγωγικής ικανότητας και υποδομών. Ωστόσο, οποιαδήποτε επιβράδυνση θα είναι προσωρινή και θα αντισταθμιστεί από τις δημοσιονομικές δαπάνες καθώς και από τα εξωτερικά αποθέματα ρευστότητας της Σεούλ, ανέφερε η έκθεση.

 

 

Αν η σύγκρουση διαρκέσει ένα ή δύο τρίμηνα, θα μπορούσε να πλήξει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών πέρα από τις οικονομίες της Κίνας και της Ιαπωνίας.

 

 

Αυτοί είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους χαμένους, σύμφωνα με τη Moody's:

 

Ηλεκτρονικά είδη


Δεδομένου ότι η Νότια Κορέα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων παγκοσμίως, «οι εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς βασίζονται σε κορεατικά τσιπάκια μνήμης», ανέφερε η έκθεση.

 

«Οι επιπτώσεις θα μειώνονταν μόνο εάν οι κατασκευαστές ήταν σε θέση να προμηθευτούν εξαρτήματα αλλού, αν και δεν είναι βέβαιο πώς θα μπορούσαν εναλλακτικοί προμηθευτές να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής τους».

 

 

Logistics


«Η μείωση στη ναυτιλιακή δυνατότητα της Κορέας και οι ενδεχόμενες διαταραχές του εμπορίου σε ορισμένες ασιατικές χώρες που επηρεάζονται ιδιαίτερα, θα προκαλούσαν επίσης τις δυνατότητες ορισμένων παγκόσμιων λιμένων και εταιρειών logistics, όπως είναι εταιρείες στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ».

 

 

Εξαγωγείς πετρελαίου


Η Σεούλ είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο, οπότε η ζήτηση της χώρας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα μειωνόταν, σε περίπτωση σύγκρουσης. «Καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης εξαπλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η μειωμένη ζήτηση ενέργειας και οι τιμές θα μείωναν τα έσοδα για τους παγκόσμιους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ», ανέφερε η Moody's.

 

Αγορές


Η στρατιωτική δράση στην κορεατική χερσόνησο θα οδηγήσει πιθανότατα σε αυξημένη αποστροφή κινδύνου σε ολόκληρη την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, ενδεχομένως θέτοντας σε κίνδυνο την αναχρηματοδότηση για πολλούς εκδότες χρεών, ανέφερε η έκθεση.

 

«Οι αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες σε Ασία-Ειρηνικό θα ήταν χαμηλές έως μέτριες, εξαιτίας απωλειών από τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή των ζημιών από έργα που συνδέονται με την Κορέα, που χρηματοδοτούν άμεσα ή μέσω των πελατών τους», δήλωσε η Moody's, στην έκθεσή της.


Κέρδος online   3/1/2018 10:53

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: