• TwitterFacebookRss feed

Guardian: Στο μικροσκόπιο του FBI ρωσική τράπεζα στην Κύπρο

Έρευνα για ρωσική τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και συνδέεται με το Russia-gate έχει ξεκινήσει το FBI. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το FBI ήρθε σε επαφή με κύπριους αξιωματούχους, ζητώντας πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας που χρησιμοποιήθηκε από ισχυρούς Ρώσους οι οποίοι έχουν σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα Ρωσίας και ΗΠΑ και έχουν κατηγορηθεί από τις αμερικανικές αρχές. Πρόκειται για την τράπεζα FBME η οποία ιδρύθηκε το 1952 στον Λίβανο και αποτελεί την μεγαλύτερη τράπεζα της Τανζανίας.

 

 

Το FBI ζήτησε πληροφορίες από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Guardian η υπόθεση σχετίζεται με την έρευνα του Ρόμπερτ Μούλερ για την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ το 2016 και τη σχέση του με το Κρεμλίνο.

 

 

Η τράπεζα συνδέεται και με τον Πολ Μάναφορτ, του πρώην μάνατζερ προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, καθώς μεγάλα ποσά φαίνεται πως μεταφέρθηκαν μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, μέσω των Κυπριακών τραπεζών. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου φέρεται να έδωσε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες στην ομάδα έρευνας του FBI.

 

 

Η ρωσική τράπεζα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και παράνομη δραστηριότητα, με τους ιδιοκτήτες της, Αγιούμπ Φαρίντ Σαάμπ και Φαντί Μισέλ Σαάμπ (Λιβανέζικης καταγωγής).

 

 

Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε τη βάση της στη Τανζανία, αλλά το 90% των συναλλαγών γινόταν μέσω Κύπρου. Από το 2014 ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος, με τις έρευνες πλέον να παίρνουν διαστάσεις καθώς εμπλέκονται και το Κρεμλίνο με τον Τραμπ.

 

 

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα προσπαθούσε να ελέγξει τις δραστηριότητες της FBME, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ακόμη και για βοήθεια σε οργανωμένο έγκλημα, απάτες, οικονομική ενίσχυση τρομοκρατών και πολιτικής διαφθοράς.

 

 

Η έρευνα του Μιούλερ

 

Σημειώνεται οι σημερινές αποκαλύψεις του ειδικού ανακριτή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ για το θέμα των σχέσεων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες ενέργειες και κινήσεις του. Ο Μιούλερ έχει ήδη καταφέρει να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ και του βοηθού του, καθώς και μια ομολογία ψευδών δηλώσεων από τον ελληνοαμερικανό Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο οποίος φέρεται να συνεργάζεται με τον ανακριτή στην υπόθεση.

 

 

Πρόσφατα μάλιστα στο στόχαστρό του μπήκε και ο πρώην σύμβουλος του προέδροτ Τραμπ Μάικλ Φλιν. Ηδη ο Φλιν που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 δεσμεύτηκε ότι "θα συνεργαστεί πλήρως" με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση

 

Το χρονικό των αποκαλύψεων

 

 

22 Ιανουαρίου: Η Wall Street Journal αναφέρει πως "οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν επαφές ανάμεσα στον Μάικλ Φλιν και ρώσους αξιωματούχους".

13 Φεβρουαρίου: Ο Μάικλ Φλιν παραιτείται.

14 Φεβρουαρίου: Οι New York Times αναφέρουν πως "μέλη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ είχαν επανειλλημένες επαφές με ρώσους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, κατά το έτος πριν τις εκλογές".

20 Μαρτίου: Ο αποπεμφθείς διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, στο κείμενο της κατάθεσής του ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας, στο πλαίσιο των ερευνών για τις σχέσεις αμερικανών αξιωματούχων με Ρώσους και την ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, παραδέχεται πως όντως διενεργείται έρευνα στο θέμα αυτό.

9 Μαϊου: Ο Τραμπ απολύει τον Τζέιμς Κόμεϊ. Ενδεικτικό της άποψης της κυβέρνησης Τραμπ για τον ΚόμεΪ είναι το ενημερωτικό σημείωμα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν προς τον πολιτικό του προϊστάμενο, στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί το χειρισμό από πλευράς Κόμεϊ της έρευνας για την υπόθεση.

17 Μαϊου: Ο Ρόζενσταϊν διορίζει τον ανεξάρτητο ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ στη θέση του Κόμεϊ για το θέμα της έρευνας για την καταγγελλόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ και τις σχέσεις συνεργατών της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα. Ο Τραμπ βγάζει ανακοίνωση που λέει πως η νέα έρευνα "θα επιβεβαιώσει την απουσία οποιασδήποτε εμπλοκής ανάμεσα στο επιτελείο μου και τη Ρωσία".

8-9 Ιουλίου: Οι New York Times και οι λονδρέζικοι Times δημοσιεύουν άρθρα σχετικά με μια συνάντηση που είχε ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με μια Ρωσίδα δικηγόρο που ο ίδιος πίστευε ότι θα του έδινε επιβαρυντικά στοιχεία για την Χίλαρι Κλίντον.

11 Ιουλίου: Ο Τραμπ Τζούνιορ δημοσίευσε όλες -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- τις συνομιλίες που είχε με τον μουσικό παραγωγό Ρομπ Γκολντστόουν, ο οποίος θα μεσολαβούσε για την πολυαναμενόμενη συνάντηση.

 

 

Την συνάντηση κανόνισε ο αμερικανός σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Γκόλντστοουν, αποκαλύπτοντας ότι το έκανε κατ' εντολή του τραγουδιστή, συνθέτη και επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ,ο οποίος είναι πελάτης του. Ο Αγκαλάροφ, γνωστότερος ως "Εμίν",κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν αλλά η έδρα του είναι στη Μόσχα.

 

 

Ο Γκόλντστοουν στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο Αγκαλάροφ του ζήτησε να διευκολύνει μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ του νεότερου και της Βεσελνίτσκαγια, η οποία ισχυριζόταν πως διέθετε πληροφορίες σχετικές με την παράνομη χρηματοδότηση της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και προσωπικά της Χίλαρι Κλίντον.

 

 

"Πως θα σου φαινόταν αν έπεφταν στα χέρια σου πληροφορίες που επιβαρύνουν την Κλίντον; Τα έγγραφα θα ενοχοποιούσαν την Χίλαρι για τις δοσοληψίες της στη Ρωσία και θα ήταν πολύ χρήσιμα για τον πατέρα σου", ρωτάει τον υιο Τραμπ ο Γκόλντστοουν, για να πάρει την εύγλωττη απάντηση "θα ήταν εξαιρετικά!".

 

 

Στα e-mails, ο γιος του προέδρου φαίνεται να λέει πως θα ήθελε πολύ να μιλήσει ο ίδιος με την Ρωσίδα δικηγόρο και όχι ο πατέρας του. "Μετά τις εισαγωγικές φιλοφρονήσεις, η γυναίκα αυτή είπε ότι είχε πληροφορίες ότι άτομα που συνδέονται με τη Ρωσία χρηματοδοτούσαν την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και υποστήριζαν την κυρία Κλίντον", είπε ο γιός του προέδρου, σύμφωνα με τους Τάιμς. "Οι δηλώσεις της ήταν αόριστες, διφορούμενες, και δεν έβγαζαν νόημα. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες ή αποδείξεις, ούτε προσφέρθηκε (να τις δώσει). Έγινε γρήγορα προφανές ότι δεν είχε πληροφορίες σημασίας", είπε.

 

 

25 Ιουλίου: Πράκτορες του FBI κατέσχεσαν έγγραφα και άλλα υλικά από την κατοικία του Πολ Μάναφορτ —του άλλοτε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ

27 Ιουλίου: Ο ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, συλλαμβάνεται στο Ντάλας καθώς φέρεται μπλεγμένος στις υποθέσεις για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

30 Οκτωβρίου: Ο Μανάφορτ και ο συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς παραδίδονται στο FBI. Δηλώνουν αθώοι. Ο Τραμπ δηλώνει μέσω twitter πως " η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του, του Πολ Μάναφορτ, αφορά γεγονότα πολύ παλαιότερα από την εκστρατεία του για τον Λευκό Οίκο. Λίγοι ήξεραν τον χαμηλού επιπέδου νεαρό εθελοντή, το όνομα του οποίου είναι Τζορτζ και ο οποίος απέδειξε ήδη ότι ήταν ένας ψεύτης. Ερευνήστε για τους DEMS! (σ.σ.: τους Δημοκρατικούς)".

13 Νοεμβρίου: Ο γιος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, δημοσιοποίησε την ανταλλαγή μηνυμάτων που είχε με τον λογαριασμό των WikiLeaks στο Twitter, στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016. Ο Τραμπ Τζούνιορ, όπως αποκαλύπτει το Atlantic, ήταν σε επικοινωνία με τον λογαριασμό του Wikileaks μέσω απευθείας ιδιωτικών μηνυμάτων στο Twitter κατά τους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, μέχρι και το καλοκαίρι του 2017.

23 Νοεμβρίου: Οι New York Times αναφέρουν πως οι δικηγόροι του Φλιν δεν μπορούν πλέον να συζητήσουν για το περιεχόμενο των ερευνών του Μιούλερ, ένα σημάδι πως ο Φλιν έχει δεχτεί να συνεργαστεί με τον Μιούλερ.


Κέρδος online   26/12/2017 14:38

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: