• TwitterFacebookRss feed

Συνεχίζεται το τραπεζικό σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κεφάλι δεν μπορούν να σηκώσουν" οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς για ακόμη μία ημέρα δέχονται ριπές εντολών πώλησης, συμπαρασύροντας ολόκληρη την αγορά ακόμη χαμηλότερα.

 Συνεχίζεται το τραπεζικό σφυροκόπημα στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,39% στις 732,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.933,00 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 6,84% στις 733,27 μονάδες.

 Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων για ακόμη μία ημέρα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς πλέον τα ζητήματα των "κόκκινων" δανείων και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο περιθώρια για τον κλάδο. Άμεση ένδειξη για το πόσο πιέζει πλέον ο χρόνος είναι η χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έκανε λόγο για ενδεχόμενη επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

 Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, η ΕΚΤ ίσως διενεργήσει νωρίτερα του χρόνου τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να έχει οριστικοποιήσει τα δεδομένα πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το τριετές πρόγραμμα προσαρμογής που λήγει τον Αύγουστο του 2018. Αυτό, σύμφωνα με την πηγή, σημαίνει ότι το stress test στις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος πριν από τον Αύγουστο του 2018, για να πραγματοποιηθεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν η άσκηση αντοχής αναδείξει κεφαλαιακά ελλείμματα.

 Με βάση τα παραπάνω, το "ρολόι" για τα stress tests της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες "χτυπάει" για τον Φεβρουάριο του 2018, καταδεικνύοντας το πόσο "σφίγγουν" οι απαιτήσεις σε πολύ μικρότερα χρονικά περιθώρια πλέον. Και μάλιστα, σε δυσκολότερο περιβάλλον που διαμορφώνει για τα ελληνικά θέματα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

 Όλο αυτό το δύσκολο περιβάλλον είναι που σκιάζει, ακόμη περισσότερο μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, το τοπίο για τις ελληνικές τράπεζες και βάζει σε "μεγεθυντικό φακό" το πρωταρχικό ζήτημα των "κόκκινων" δανείων. Πρόκειται για το θέμα που όπως έχει γράψει το Capital.gr, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις επαφές που θα έχουν με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, σήμερα και αύριο στο Λονδίνο, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο κορυφαίο χρηματοπιστωτικό συνέδριο της Bank of America/Merrill Lynch, Annual Financials CEO Conference.

 Όπως σχολιάζει η Merit στο σημερινό της note, η πιθανή νέα σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και το ανοιχτό ενδεχόμενο επίσπευσης των ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες οδήγησαν σε αυξημένες πωλήσεις τον τραπεζικό κλάδο. Όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο της η πτώση των τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί στην περιοχή των 740-750 μονάδων του τραπεζικού δείκτη (χθεσινό κλείσιμο 787,12 μονάδες) σε αυτήν τη φάση, τουλάχιστον.

 Παρόλο που δεν απέχουμε πολύ από το εν λόγω σημείο (≈5,5%) η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και η κατεύθυνση ανάλογη της ειδησεογραφίας. Επιπλέον, σημειώνει η Merit, ότι ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών οι τράπεζες αποτελούν ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου.

 Στο ταμπλό τώρα, η Attica Bank υποχωρεί κατά 16,95%, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό της -14,84%, διευρύνοντας σε πάνω από το 50% τις απώλειες από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Πτώση 6,82% καταγράφει η Alpha Bank, ενώ Εθνική και Eurobank καταγράφουν απώλειες λίγο πάνω από 4%.

 Από τον μη τραπεζικό κλάδο, μόνο τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ σημειώνουν πτώση που ξεπερνά το 1%, ενώ ήπιες απώλειες καταγράφουν οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή η Βιοχαλκο.

 Στον αντίποδα, Τιτάν, ΟΛΠ, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ προσπαθούν να υψώσουν αναχώματα στην πτώση, καταγράφοντας κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Motor Oil, Jumbo, Grivalia, Folli Follie, ΕΧΑΕ και Λάμδα.

Πηγή: capital.gr


Κέρδος online   26/9/2017 11:19

Σχόλια:

Ονομα:
Σχόλιο: